President-striden i Gambia

Tror brutal eks-president vil slåss fra palasset

Soldater fra Senegal har gått inn i Gambia.

RYKKER INN: En senegalesisk militærkonvoi på vei mot grensa til Gambia. Foto: Sylvain Cherkaoui/AP/Scanpix
RYKKER INN: En senegalesisk militærkonvoi på vei mot grensa til Gambia. Foto: Sylvain Cherkaoui/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Den senegalesiske hæren har i torsdag rykket inn i Gambia, opplyser en talsmann for Senegals hær til Reuters, og bakgrunnen er at Yahya Jammeh, som har vært landets president i over 20 år, nekter å gå av.

GAMBIAEKSPERT: Seniorforsker Tone Sommerfelt. Foto: Fafo
GAMBIAEKSPERT: Seniorforsker Tone Sommerfelt. Foto: Fafo Vis mer

Jammehs mandat gikk ut ved midnatt natt til torsdag, og Senegal og flere andre vestafrikanske land har varslet at de ikke godtar at Jammeh ikke gir fra seg makten.

- To mulige utfall

Seniorforsker og Gambia-ekspert Tone Sommerfelt mener aksjonen ikke er uventet.

Gambia er nemlig medlem av det Vest-Afrikanske økonomiske samarbeidsforumet, ECOWAS, og har formeldt bedt organisasjonen om bistand, dersom situasjonen skulle utvikle seg til slik den har blitt, forklarer hun.

- Det er blitt arbeidet i lengre tid med et mandat om at ECOWAS skulle bistå etter innsettelsen av en valgt president, sier Sommerfelt, som tror det er lite sannsynlig at den senegalesiske invasjonen vil spre seg til å bli en større regional konflikt.

- Enten får dette en fredelig utgang, der Jammehs styrker kaster våpnene sine, og den demokratiske overgangen blir blodløs, sier hun og forteller at det andre utfallet er at «det vil oppstå noen væpnede kamper».

- Jammeh har forskanset seg i palasset sitt, og har ikke nappet på noen av de diplomatiske tilbudene han har fått, så sannsynligvis vil vi nok se noe væpnet motstand knyttet til hans garde, hemmelige politi og eventuelle andre uformelle militsgrupper, sier Sommerfelt.

Prestisje

Hun tilføyer at dette er snakk om begrensede grupper, og at så vidt man vet er ikke disse heller spesielt godt bevæpnet.

- Jammeh har nemlig fryktet interne oppgjør, så han har ikke gitt dem den muligheten, forklarer hun.

For ECOWAS er det prestisje knyttet til presidentskiftet, mener seniorforskeren.

- Når de etter 22 år har gått til et fredelig demokratisk valg er det svært viktig for dem at den valgte presidenten også skal overta, sier hun.

Sommerfelt tror at om ECOWAS lykkes, og den nyvalgte presidenten, Adama Barrow får overta, vil Jammeh likevel kunne komme levede fra det.

- For landet blir det antakelig viktig å gi ham en grundig rettsprosess.

Jernhånd

Jammeh har styrt Gambia med jernhånd, siden han kom til makta gjennom et statskupp i 1994. Siden har opprøret mot presidenten har spredt seg på tvers av Gambia etter årevis med elendige forhold i landet.

«Befolkningen lever i en tilstand av frykt. Rettferdighet eller ansvarlighet fra regjeringen i møte med menneskerettighetsbrudd er fullstendig utenfor rekkevidde», skrev Human Rights Watch i fjor i sin rapport om Gambia, «State of Fear: Arbitrary Arrests, Torture and Killings».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer