Tror bunnen er nådd for oppsigelser i oljebransjen

IKM-sjef Ståle Kyllingstad har selv barbert bort 50 stillinger. I går sendte han ut permitteringsvarsel til 43 ansatte i IKM Subsea.

 Tøffere tider:  7.000 har mistet jobben i oljebransjen, men oljeservicegründer Ståle Kyllingstad tror bunnen er nådd. Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
Tøffere tider: 7.000 har mistet jobben i oljebransjen, men oljeservicegründer Ståle Kyllingstad tror bunnen er nådd. Foto: Eirik Helland Urke/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Jeg tror ikke nedbemanningen blir noe særlig mer enn 7.000 til 8.000 jobber. Det er snart et nytt år, og det er en del jobb som skal gjøres fremover, så jeg tror vi nærmer oss en bunn her, sier oljeservicegründer Ståle Kyllingstad i IKM Gruppen til Finansavisen.

Avisen kunne i dag melde at 7.000 har fått sparken i oljebransjen.

Kyllingstad tar som utgangspunkt at oljeprisen stabiliserer seg på dagens nivåer.

- Slik det ser ut nå tror jeg ikke vi kommer til å kutte flere stillinger. Jeg håper faktisk vil skal få til en liten vekst neste år.

I år har 50 personer mistet jobben i det Stavanger-baserte oljeserviceselskapet som Kyllingstad eier, og enda flere er permittert. I går ble det kjent at Kyllingstad permitterer enda flere, da IKM Subsea sendte ut permitteringsvarsel til 43 ansatte.

Støtter Kyllingstad Adm. direktør Gro Brækken i arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje & gass tror også at brorparten av nedbemanningen er lagt bak oss. Hun er dermed enig med Kyllingstad, men også på kollisjonskurs med direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri.

- Her er det ingen dramatikk. Vi går fra et rekordhøyt investeringsnivå på over 230 milliarder kroner til et noe lavere nivå, men fortsatt høyt. Alle selskapene tar tak i de kostnadsproblemene som er en nødvendig justering for å sikre bransjens lønnsomhet, sier Brækken til Finansavisen.

Sunde i Norsk Industri mener derimot at vi bare har sett begynnelsen:

- Jeg tror dette bare er begynnelsen, fordi slike nedbemanningsprosesser tar lang tid, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Over 7.000 stillinger forsvunnet i oljebransjen
Ingeniørselskap trekker tilbake 100 oppsigelser
Flere arbeidsledige i Norge