TØFFE KUTT: Og, som politikere flest, møter David Cameron motbør når han strammer inn. Foto: Reuters/Petar Kujundzic/Scanpix
TØFFE KUTT: Og, som politikere flest, møter David Cameron motbør når han strammer inn. Foto: Reuters/Petar Kujundzic/ScanpixVis mer

Tror Cameron-kutt kan føre til nytt Falklands-angrep

Flere tidligere offiserer i den britiske marinen advarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tidligere offiserer i den britiske marinen advarer mot regjeringens varslede kutt i forsvarsbudsjettet. Nedbemanningen praktisk talt inviterer til å angripe Falklandsøyene, mener de.

Som en del av sparetiltakene i Storbritannia varslet statsminister David Cameron og regjeringen i oktober historiske kutt i forsvarsbudsjettet for neste år. Blant annet tas hangarskipet HMS Ark Royal og flåten på 80 Harrier-fly ut av drift.

Dette har fått flere tidligere offiserer til å reagere. De henviser til at Argentina, som Storbritannia vant over i krigen om Falklandsøyene i 1982, siden februar i år har forsterket sine krav om suverenitet over øygruppen.

Å ta Harrier-flyene, som spilte en nøkkelrolle i krigen i 1982, ut av drift, er en strategisk og økonomisk pervers beslutning, skriver den tidligere marinesjefen Lord West, Julian Oswald og flere andre offiserer i et åpent brev i The Times.

- I de neste ti årene er Argentina praktisk talt invitert til å belemre oss med en nasjonal ydmykelse på størrelse med tapet av Singapore, en ydmykelse den britiske stoltheten muligens ikke vil komme seg etter, fortsetter de.

Argentina mistet 649 soldater da landets militærjunta bestemte seg for å invadere øygruppen argentinerne kaller Las Malvinas, mens britene mistet 255 soldater.

Statssekretær i det britiske forsvarsdepartementet, Nick Harvey, avfeier kritikken fra de tidligere offiserene. Han sier blant annet at deres påstand om at kuttene jevnes ut av økte utgifter til vedlikehold, er rent nonsens.

(NTB)

FRYKTER NY KRIG: Her marsjerer argentinske Falklands-veteraner under en parade i mai i år. Britiske veteraner frykter ny krig. Foto: Reuters/Marcos Brindicci/Scanpix
FRYKTER NY KRIG: Her marsjerer argentinske Falklands-veteraner under en parade i mai i år. Britiske veteraner frykter ny krig. Foto: Reuters/Marcos Brindicci/Scanpix Vis mer