Tror Chi ble lokket i døden

MOSS (Dagbladet): Chi (14) skulle gå 50 meter, fra busstoppet og til venninnen. Så langt kom hun ikke. I stedet endte hun sine dager rett over gata. Nå leter politiet desperat etter en iranskfødt leieboer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet tror at Chi har besøkt mannen før, og at hun kan ha blitt lokket til leiligheten søndag kveld.

Mannen, som skal være rundt 45 år gammel, ble kontaktet av politiet mandag - dagen etter at Chi forsvant. Da skal han ha stått bak disken i grønnsakforretningen der han har jobbet de siste månedene.

Politiet kontaktet ham fordi vitneutsagn tydet på at han kjente Chi. Iraneren skal ha gitt politifolkene et noenlunde tilforlatelig svar om at han ikke kjente til forsvinningen.

Da politiet på nytt ville kontakte mannen i går morges, befant han seg ikke på jobb. Han svarte heller ikke på anrop ved leiligheten.

Kjennelse

Da skaffet politiet seg en rettslig kjennelse, og to lensmannsbetjenter tok seg inn. Kort etter fant de liket av en ung pike inne i leiligheten.

Etter hva Dagbladet forstår bar jenta, som seint i går kveld ble bekreftet identifisert som den savnede Chi Thi Mong Tran, synlige ytre tegn på vold.

Liket skal ikke ha ligget åpenlyst framme i leiligheten, men snarere litt skjult for et overflatisk blikk.

- Våre folk trakk seg umiddelbart ut for ikke å ødelegge spor. Deretter ble Kripos kontaktet, opplyste Mosse-politiet på en pressekonferanse i går.

Tre Kripos-teknikere jobbet i hele går med å sikre tekniske spor på åstedet. Først ti timer etter funnet, i går kveld, ble liket båret ut.

I hele går ble den iranskfødte mannen som leier andre etasje i Høienhaldgate 33 i Moss, etterlyst gjennom politiets interne kanaler.

- Det betyr også grensepasseringer. Vi bruker alle tilgjengelige politikanaler for å finne ham, opplyste lensmann John Kasper Hermansen i Rygge på pressekonferansen.

Politiet understreker at leieboeren ikke er siktet for noe kriminelt. Mannen ble heller ikke etterlyst offentlig.

I dag vil politiet - dersom mannen ikke melder seg - vurdere å rykke ut med både navn og bilde.

Rykteflom

Ryktene om mannen flommet både blant nordmenn og i det store norsk-vietnamesiske miljøet i Moss og Rygge.

Flere ungdommer og voksne som Dagbladet har snakket med, bekrefter at Chi kjente 45-åringen. Han skal ha gitt henne penger ved flere anledninger.

- Hun har vært i leiligheten før. Vi andre venninnene har ikke vært der. Hun var redd for mannen. Samtidig ga han henne penger, og hvem tar ikke imot penger? spør to venner av Chi.

De legger til at en gang Chi sto i en platebutikk og hørte på ei plate hun likte, kom den iranskfødte mannen og kjøpte plata til henne.

Det politiet nå spør seg om, er hvorvidt Chi løy for de to vennene på bussen søndag kveld klokka 20.45, da hun sa hun skulle til en venninne.

Politiet tror hun kan ha oppsøkt mannen direkte, som følge av at han har kontaktet henne og bedt henne komme. Elektroniske mobiltelefonspor vil avklare dette.

En annen teori som Dagbladet vet at politiet jobber med, er at 45-åringen kan ha sett Chi komme fra busstoppet og gått henne i møte.

Bodd i Oslo

Den ca. 45 år gamle mannen skal ha flyttet inn i leiligheten over Ali's kiosk for om lag ett år siden. Han skal ha en bopel også i Oslo. Det er uklart hvor lenge han har oppholdt seg i Norge.

Kioskinnehaver Rama Haxhija møtte den etterlyste mannen mandag - dagen etter at Chi forsvant.

- Han kom inn i kiosken min og kjøpte tyggegummi. Han smilte og oppførte seg akkurat som vanlig, forteller Haxhija.

I går klokka 11 opplevde han at politi tok seg inn i etasjen over, og at store politistyrker deretter invaderte hele huset. Kort etter måtte han stenge kiosken og møte på politihuset til avhør. Der ble han sittende i hele går.

- Jeg forstår det ikke. Jeg fatter det ikke, gjentok Haxhija utenfor kiosken sin i går kveld.

Den iranskfødte leieboeren skal ikke være straffedømt. Han skal gjennom jobben ha kommet i kontakt med et stort antall vietnamesiskfødt ungdom i Moss.

KLOKKA 21.15 I GÅR KVELD: Ei lillafarget båre blir fraktet ut av huset i Moss Sentrum. Utenfor sto et femtitall ungdommer, norske og norsk-vietnamesiske, og gråt sårt mens begravelsesbilen passerte og gled ut i trafikken. På et kort, ved siden av en flakkende fakkel og mange roser, kunne Dagbladet lese følgende hilsen: «Vi kommer aldri til å glemme deg, Chi. Du var så glad i alle. Kommer aldri til å glemme den morsomme latteren din.»