Striden i SSB:

Tror Christine Meyer kommer til å gå av som SSB-sjef

Ifølge flere medier er Meyer ferdig som direktør i SSB.

I HARDT VÆR: Christine Meyer kommer til å gå av om kort tid, ifølge flere medier. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
I HARDT VÆR: Christine Meyer kommer til å gå av om kort tid, ifølge flere medier. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I morgen skal administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå Christine Meyer etter planen møte finansminister Siv Jensen (Frp) for tredje gang.

Her skal hun gjøre rede for de interne stridighetene i SSB og bekymringen som omorganiseringsprosessen har skapt.

Nå melder imidlertid NRK at det ligger an til at Christine Meyer går av som SSB-sjef om kort tid.

Bakgrunnen skal ifølge NRKs opplysninger være manglende tillit fra departementet. Også Aftenposten melder at de har fått dette bekreftet.

Finansdepartementet kommer imidlertid ikke til å kommentere dette i kveld, sier statssekretær Petter Kvinge Tvedt (FrP).

- Vi har et møte med Meyer klokka 9 i morgen og har ingen kommentarer før etter det, sier Tvedt.

Også i går møtte Meyer finansministeren.

- Jeg har hatt et godt møte med finansminister Siv Jensen i dag. Vi har diskutert tiltak for å skape ro rundt omorganiseringsprosessen i SSB. Situasjonen er fortsatt komplisert og vi trenger noe mer tid. Jeg ser fram til å diskutere dette videre i et nytt møte med finansministeren på fredag, skrev Meyer i en e-post til Dagbladet etter møtet.

* Fredag må administrerende direktør Christine Meyer i Statistisk sentralbyrå stille i et tredje møte med finansminister Siv Jensen (Frp). Bakgrunnen er de interne stridighetene i SSB og bekymringen som omorganiseringsprosessen har skapt.

* Omorganiseringen begrunnes i et behov for modernisering og digitalisering av byrået, som trekker sin historie tilbake til 1876. Striden står dels mellom ulike fagmiljøer. Der enkelte uttrykker et ønske om at SSB skal få publisert mer av sin forskning i internasjonale tidsskrifter, vil andre heller vektlegge rollen som premissleverandør for den norske samfunnsdebatten.

* Konfliktene er til en viss grad også personlige, ikke minst fordi forskningsavdelingen krympes kraftig og flere profilerte forskere flyttes til statistikkavdelingen mot sin vilje. At flere arbeidsoppgaver flyttes fra Oslo til Kongsvinger gjør det hele enda mer betent.

* Kritikk er også rettet mot Christine Meyer. Hennes tilknytning til Høyre og bakgrunn som siviløkonom har fått LO til å trekke hennes egnethet i tvil. Men også NHO har uttrykt bekymring for om SSB i framtiden vil kunne levere like godt i Teknisk beregningsutvalg, som legger føringer for de årlige lønnsoppgjørene.

* Meyers uttalelser om sitt personlige syn på innvandring har vekket bekymring i regjeringspartiet Frp og fått flere til å stille spørsmål ved SSB-sjefens objektivitet og integritet. Dagen før hun tiltrådte sa Meyer i et intervju at hun er villig til å gå i demonstrasjonstog for å sikre fortsatt innvandring til Norge. At Erling Holmøy, som har forsket mye på kostnadene ved innvandring, er blant dem som omplasseres, har gjort sitt til å forsterke kritikken mot Meyer på dette punktet.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer