Tror de avlyttes i Nokas-saken

Journalister og forsvarere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til mandag begynner Nokas-rettssaken i Stavanger. Rettssaken varer helt frem til jul, og 13 tiltalte og deres advokater kommer til å være i retten. I tillegg kommer salen til å være full av journalister, fotografer og tegnere som skal følge hele eller deler av saken. Det blir et stort sikkerhetsoppbud på grunn av sakens helt spesielle karakter. Når dommeren slår klubba i bordet, kommer det derfor til å være stappfullt i salen.

Etterforskningen etter det brutale ranet som også endte med drap har pågått intenst i halvannet år. Politiet har drevet klappjakt på de mistenkte som skjøt og drepte en politimann og satte mange stavangerinnbyggere i stor fare.

Intens etterforskning

En etter en har de mistenkte blitt pågrepet og fengslet. Flere ble sendt hjem med håndjern fra skjulestedene sine i utlandet, deriblant David Toska, som er hjernen bak ranet. Bare én person mangler på tiltalebenken når rettssaken begynner: Jusuf Hani er fortsatt på frifot.

Nå har en student ved Universitetet i Oslo intervjuet forsvarerne og flere journalister som har jobbet tett med saken i forbindelse med oppgaven «Blir rettssikkerheten truet i ekstraordinære saker?» I oppgaven kommer det frem oppsiktsvekkende informasjon:

Flesteparten av forsvarerne sier at de tror at de er blitt telefonavlyttet i forbindelse med etterforskningen, skriver Stavanger Aftenblad.

Forsvarerne sier at de har fått støy på linja, ukjente har plutselig vært på telefonlinja og det har begynt å knitre når de snakker - alt etter at de ble oppnevnt som forsvarere for en tiltalt i Nokas-saken. Flere av forsvarerne skal ha fått bekreftet avlytting av politiet.

Også flere av journalistene som jobber med saken, tror at de blir avlyttet. En journalist sier i undersøkelsen at han bytter på rundt 20 simkort for at politiet ikke skal avsløre kildene hans ved avlytting.

RAN OG DRAP: Nokas-ranet i Stavanger i fjor påske førte til en gigantisk jakt på gjerningsmennene. Blant annet er telefonavlytting brukt under etterforskningen. Foto: SCANPIX
RAN OG DRAP: Nokas-ranet i Stavanger i fjor påske førte til en gigantisk jakt på gjerningsmennene. Blant annet er telefonavlytting brukt under etterforskningen. Foto: SCANPIX Vis mer

Det er kjent at tingretten i Stavanger har avsagt i nærheten av 200 kjennelser om telefonavlytting i forbindelse med Nokas-saken. Det er ikke offentlig kjent hvem som er blitt avlyttet i saken.

Politiet vil ikke uttale seg til Stavanger Aftenblad om opplysningene som kommer frem i oppgaven.

SNART RETTSSAK:</B> Statsadvokatene Tor Christian Carlsen (til venstre) og Arild Dommersnes, ved Rogaland statsadvokatembeter, som skal aktorere i NOKAS-saken, svarte på spørsmål rundt tiltalen på pressekonferanse onsdag. Her er de to fotografert på en pressebriefing den 16. juni i år.