- Tror de blir dømt

LILLESTRØM (Dagbladet): - Jeg er redd Per og Veronicas sjanser for å bli frikjent av juryen nærmer seg null. De har vært forhåndsdømt i snart tre år, mener mor Bodil. I dag vitner hun i rettssaken mot sine trippeldrapstiltalte døtre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun utdyper sin pessimisme for datteren og svigersønnen slik:

- Jeg har respekt for juryens medlemmer. Men det må være nesten umulig å holde seg nøytral etter en så vedvarende heksejakt. Gårdstvisten har helt siden drapshelga i 1999 blitt holdt fram som eneste mulige motiv. Derfor tror jeg sjansene for en frifinnelsesdom nærmer seg null, mener Bodil.

Hun tror heller ikke den andre datteren, Kristin, går fri:

- Jeg tror hun vet hvem gjerningspersonene er, sier mor.

Hedret

I går ble Bodil Kirkemo hedret for mange år i Oslo kommunes tjeneste. Ved arbeidsplassen Ryen sykehjem vanket det go'ord, snitter og kaker fra venner og kolleger. Og fra bydelsdirektør for Ekeberg-Bekkelaget, Torild Lien Utvik, vanket det krystallvase og blomsteroppsats.

- Jeg begynte i 1971, så det var jo på tide. Mine eneste arbeidsopphold har vært fødselspermisjoner, sier Bodil Kirkemo. Hun har hatt fire. Nå er de to eldste barna tiltalt for trippeldrap.

For at en av eller begge hennes døtre skal gå fri av tiltalen, må minst fire av ti jurymedlemmer tvile på om de har medvirket til trippeldrapet på Orderud gård.

Jobben som terapi

Bodil Kirkemo har brukt jobben som terapi:

- Det er forskjell på psyken til mennesker. Noen tåler mer press enn andre. Å gå på jobb er min medisin mot galskapen.

Bodil har aldri lagt skjul på at hun støtter datteren Veronica og svigersønnen Per:

- Jeg mener det er to par her, ikke fire mennesker med en felles plan. Det må settes en tjukk skillestrek mellom parene, mener hun.

- Drapene har ingenting med en nedslitt og lite herskapelig gård å gjøre. Både Per og Veronica er intelligente mennesker. De ville aldri ha henrettet tre mennesker for 150000 kroner, som Per ifølge kontrakten skulle løse ut sin far for. Og dersom Anne Orderud Paust var så redd for Per og Veronica, hvorfor ringte hun dem fra New York etter attentatforsøk nr. én? Og hvorfor la hun seg til å sove hjemme hos sine foreldre - med Per og Veronica i umiddelbar nær - dersom det var dem hun fryktet? spør Bodil Kirkemo.

- Uten bevis

- I denne saken er bevisene lagt til side. Det er farlig å bo i Norge, hvis folk kan dømmes til 21 års fengsel uten bevis.

- Finnes det ikke bevis?

- Bare to bevis - og ikke mot dem: våpenmagasinet hjemme hos Lars, samt Lars' og Kristins befatning med våpen. Veronica har riktignok holdt tilbake informasjon om vådeskuddet, og Per løy om underskriften på en kontrakt. Men begge deler kan forklares, mener Bodil.

- «Vero» løy for å beskytte Kristin. Og når det gjelder gårdstvisten: Vis meg én gård i Norge der den eldre og den yngre generasjon går som hånd i hanske.

«Stoff- og sexmotiv»

Bodil Kirkemo tror derimot stoff, kriminalitet, sex og penger er stikkord for drapene:

- Gjerningspersonene sitter ikke i fengsel. De finnes der ute, i skyggene av Kristin og Lars et sted. Jeg er sjokkert over hvor mange kriminelle vitner som har fått silkebehandling av domstolene for andre forhold, og som aktoratet betegner som troverdige vitner i denne saken.

Bodil Kirkemo har besøkt Per og Veronica i deres respektive fengsler flere ganger. Kristin har hun ikke vekslet et ord med siden november 1999, da de fire tiltalte ble løslatt fra varetekt første gang.

- Kristin har valgt dette selv, sier Bodil Kirkemo.

PESSIMISTISK MOR: Bodil Kirkemo tror forhåndsdømmingen av datteren Veronica og svigersønnen Per har vært så massiv at juryen vil dømme dem. Hun vil i dag bli eksaminert blant annet om den såkalte Orderud-sokken, som politiet mener er strikket av et familiemedlem. Bildet ble tatt under et intervju hjemme hos Bodil Kirkemo i juli 1999.