- Tror de er i Somalia

Det er ikke sikkert det kommer noen krav om løsepenger fra kidnapperne som i ettermiddag tok fire fra Flyktninghjelpen som gisler i Kenya. Trolig er de allerede tatt over grensa til Somalia.

VANSKELIG Flyktninger i grenseområdet mellom Somalia og Kenya lever vanskelige liv. Rekruttering til terrororganisasjonen Al-shabab øker i flyktningleirene. REUTERS/Jonathan Ernst
VANSKELIG Flyktninger i grenseområdet mellom Somalia og Kenya lever vanskelige liv. Rekruttering til terrororganisasjonen Al-shabab øker i flyktningleirene. REUTERS/Jonathan ErnstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I oktober i fjor ble to spanske hjelpearbeidere fra Leger uten grenser tatt i det samme området. Ennå har ingen hørt fra verken kidnapperne, eller de kidnappede, sier Cindy Horst, seniorforsker ved Fredsforskingsinstituttet i Oslo, PRIO, til Dagbladet.

Al-shabab
Det meste tyder på at det er terror- og geriljaorganisasjonen Al-Shabab i Somalia som står bak kidnappingen. De har drevet terror i Kenya, og holdt liv i en borgerkrig i Somalia i mange år. Akkurat nå har soldater fra Kenya og Den afrikanske union en kampanje for å drive Al-shabab tilbake fra områder de har kontrollert.

Horst har jobbet med somaliske flyktninger i Kenya i tre år, og er en av dem som kjenner situasjonen i grenseområdet mellom Kenya og Somalia best.

Horst sier at «car-jacking», altså kidnapping av mennesker i biler, er ganske utbredt i området.

- Jeg tror de kidnappede allerede er tatt over grensa, sier Horst.

Folk - en politisk gevinst
Både biler og mennesker er viktige for kidnapperne. Biler kan brukes i kamp, når man monterer et automatvåpen på.

- Den politiske gevinsten er menneskene. Med å ta vestlige hjelpearbeidere så gjør man det klart at myndighetene ikke har kontroll. Det oppfattes som en politisk triumf, sier Horst.

Sikkerheten i flyktningleirene  er et sterkt og økende problem. Leirene var beregnet på 90 000 flyktninger. Men det er nå rundt en halv million flyktninger i leirene.

- Al-shabab driver rekruttering i leirene. Det snakkes mye om det, og mitt inntrykk er et rakrutteringen øker. Men det finnes ikke noe forskning på det, sier Horst.

Det er lett å tenke seg at den offensiven Kenya har innledet mot Al-Shabab oppfattes som en politisk begrunnelse til å ta vestlige gissler.