GRAVPLASS: Solen stiger opp bak Stonehenge under vintersolvervet i 2010. I flere årtusener har folk flokket til det forhistoriske monumentet for å markere at sola snur, men først kan det ha vært en gravplass. Foto:  AFP PHOTO / Carl Court
GRAVPLASS: Solen stiger opp bak Stonehenge under vintersolvervet i 2010. I flere årtusener har folk flokket til det forhistoriske monumentet for å markere at sola snur, men først kan det ha vært en gravplass. Foto: AFP PHOTO / Carl CourtVis mer

Tror de har løst Stonehenge-gåten

Hvorfor i all verden står steinene der egentlig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det forhistoriske Stonehenge-monumentet i Amesbury i England regnes som ett av verdens mest kjente byggverk, på linje med de mest kjente pyramidene, den kinesiske mur og andre legendariske, menneskeskapte vidundere.

Men til tross for at folk over hele verden kjenner igjen den karakteristiske steinsettingen, er det ingen som endelig kan slå fast hvorfor steinene ble reist på denne måten for et sted mellom 5000 og 4000 år siden.

Nå tror arkeologen Mike Parker Pearson at han kan ha funnet svaret, skriver The Guardian.

Ny datering Forskeren fra University College London mener hans funn nå en gang for alle kan fastslå at Stonehenge ikke ble reist som en astronomisk kalender eller observatorium.

Etter å ha funnet rundt 50 000 kremerte beinfragmenter fra 63 forskjellige personer, både menn, kvinner og barn, tror ekspertene at Stonehenge var en stor gravplass, kanskje til og med før steinsettingen ble reist.

Ekspertene ser seg også nødt til å gi Stonehenge en ny fødselsdato. Tidligere har man antatt at den første sirkelen ble reist for rundt 4500 år siden, men nå flyttes dateringen 500 år tilbake i tid til 3000 år før moderne tidsregning.

Pearson mener at Stonehenge var en gravplass i minst 200 år, med sporadiske begravelser etter det. Trolig var det eliten som fikk sitt siste hvilested her.

Aliens? - Det var helt klart spesielle personer på en eller annen måte, sier Pearson.

Forskeren sier at funn på stedet tyder på at de døde kan ha vært religiøse eller politiske ledere og deres nærmeste familie.

Arkeologer har i århundrer kranglet om hva Stonehenge egentlig symboliserer. Mer eller mindre ville teorier - som at steinsettingen kan kobles til vesener fra verdensrommet - er blitt reist og slått kjapt ned.

Nå mener altså Pearson at det hele var en gravplass for eliten. Den forklaringen kommer nok også til å bli debattert kraftig i årene som kommer.

En ting forskerne iallfall ser ut til å være enig om er at Stonehenge har vært tett knyttet opp mot vintersolvervet. I flere årtusener har folk fra hele Storbritannia flokket seg til stedet for å markere at sola snur.

Men først og fremst var det altså en gravplass, ifølge Pearson.