Tror de har Palmes drapsvåpen

Etterforskerne har skiftet mening, og de tror nå de sitter med revolveren som ble bruk til å drepe Olof Palme. Den notorisk kriminelle mannen som tipset politiet om våpenet kan få 50 millioner kroner i belønning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ukesvis jaktet svensk politi på Magnumrevolveren som ble funnet i et hus sør i Stockholm. Politiet fikk tips om revolveren av en yrkeskriminell mann (47) som kjenner Christer Pettersson (56). De to vanket sammen på 80-tallet, da statsminister Olof Palme ble drept. 47-åringen ble arrestert i september i forbindelse med en narkotikasak. I avhørene fortalte han plutselig etterforskerne om sin kjennskap til Palme-saken.

Da kriminalteknisk laboratorium (SKL) prøveskjøt våpenet, ble de overbevist om at våpenet ikke var det samme som ble brukt for å drepe Palme. Riksadvokat Klas Bergenstrand gikk ut i pressen og sa at revolveren ikke kunne knyttes til det seksten år gamle drapet.

- Vi vet nå at revolveren ikke har noe med Palmemordet å gjøre, sa han.

Pettersson selv gikk ut i avisa Expressen og sa at han aldri hadde holdt i våpenet og at det ikke fantes fingeravtrykk.

Nye spor

Men nå har svenske etterforskere skiftet mening, avslører Expressen.

En kilde nær den hemmelige etterforskningen, sier:

- Vi tror det kan være rett våpen.

Den dramatiske vendingen har kommet den siste uka. Eksperter har testet revolveren flere ganger. Mye tyder nå på at det kan dreie seg om drapsvåpenet.

Kvinnen som leder Palme-etterforskningen, Agneta Blidberg, sier til Expressen at våpenet fremdeles befinner seg til undersøkelser hos SKL.

Blidberg sier også at våpenet ikke er sjekket ut av saken, slik som tidligere opplyst. Hun sier at Riksadvokaten bare uttalte seg på bakgrunn av forundersøkelser og at uttalelsen ikke kan tillegges vekt.

På spørsmål om hun tror at drapsvåpenet er funnet, sier hun til Expressen:

- Jeg kan verken tro eller ønske. Jeg avventer.

Muligens har også utenlandske eksperter deltatt under eksaminasjonen av revolveren.

Kan få 50 millioner

Den 47-årige tobarnsfaren som pekte ut stedet der våpenet lå, skal ha kommet med flere opplysninger til politiet. Ingen av opplysningene hans har foreløpig latt seg motbevise.

En kilde sier til Expressen at det har blitt gjort mange tabber i etterforskningen.

- Derfor vil vi være 110 prosent sikre, sier han.

Hvis 47-åringens tips om våpenet viser seg å føre til at drapet på Palme blir oppklart, kan tipseren gå fra å være kriminell til å bli mangemillionær. Regjeringen har bestemt at en belønning på 50 millioner skal tilfalle den som hjelper med oppklaringen av saken.

Ifølge mannens advokat, Johan Eriksson, betyr pengene lite. 47-åringen er mest opptatt av å få hjelp til et verdig liv. Han drømmer om å bli snekker og kan ikke gå tilbake til sitt gamle miljø etter at han har tystet til politiet. Pengene vil han gi bort til forskning på sykdommen AD/HD.

- Han mener at det må forskes mer på dette. Det er veldig viktig for ham, sier Eriksson.

Kontaktet politiet for tre år siden

Den kriminelle tobarnsfaren ble avhørt flere ganger rett etter Palmedrapet.

Allerede for tre år siden kontaktet 47-åringen politiet og tilbød seg å avsløre hvor en revolver lå gjemt. Men han stilte krav til politiet som de ikke kunne oppfylle.

DREPT: Statsminister Olof Palme.
28. FEBRUAR 1986: Sveriges statsminister blir skutt ned og drept.
<B>JAKTET PÅ VÅPENET: Nå avdøde etterforsker Hans Holmér brukte mye tid på å jakte på drapsvåpenet.
GIKK FRI: Christer Petterson ble dømt, frifunnet og så tilsto han indirekte drapet. Nå nekter han igjen.