TROR DE ER PÅ TV: Flere enn 50 tilfeller av Truman-syndromet, der personene tror at deres liv er en realityserie, har blitt registrert de siste to årene. Foto: AP Photo/SCANPIX
TROR DE ER PÅ TV: Flere enn 50 tilfeller av Truman-syndromet, der personene tror at deres liv er en realityserie, har blitt registrert de siste to årene. Foto: AP Photo/SCANPIXVis mer

Tror de lever i en realityserie

Truman-syndrom stadig mer utbredt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En rekke britiske og amerikanske forskere har den siste tiden beskrevet stadig flere tilfeller der mennesker er overbevisst om at de lever i en konstruert verden, en direktesendt realityserie med dem i hovedrollen.

Personlighetsforstyrrelsen har fått tilnavnet Truman-syndromet, etter filmen «The Truman Show», der hovedpersonen plutselig oppdager at hele hans verden i virkeligheten er kulisser for et TV-show og alle hans venner og familie er skuespillere.

Ønsker selv å slippe

Psykiater Joel Gold ved Bellevue Hospital i New York har forsket på og holdt foredrag om dette fenomenet siden 2006, ifølge nyhetsbyrået AP.

Gold har til nå selv jobbet med fem pasienter, som er overbevisst om at deres liv er en realityserie.

Flere av disse har også nevnt Truman-filmen, som en parallell til sine liv.

En mann dukket for eksempel opp hos sine lokale myndigheter og ba innstendig om å få slippe å være med i TV-showet han var sikker på ble lagd i skjul om ham.

Flere andre har hatt liknende opplevelser, der de er overbevisst om at de er stjerner i realityprogrammer, som dreier seg bare om dem.

Helter i sitt eget liv
Gold framhever at syndromet viser klart at dagens populærkultur, der et av de mest uttalte målene er å bli kjent og komme på TV, kan også gi direkte utslag på psykiske lidelser. 

- Er dette bare en ny vri på den gamle paranoiaen og vrangforestillingene? Eller er det kulminasjonen av kulturen vi er omgitt av, hvor kjendisstatusen er verdt så mye?

Han kjenner til omkring 50 andre registrerte tilfeller i USA, der pasientene har liknende symptomer.

Britiske forskere har også beskrevet et tilfelle i augustutgaven av British Journal of Psychiatry.

- Den 26 år gamle postmannen hadde en følelse av at verden rundt ham var på mange måter noe uvirkelig, akkurat som om han skulle ha vært den selvutnevnte helten i en film, forklarer forskerne i rapporten, ifølge AP.

Sterkt plaget

Akkurat som Jim Carreys rollefigur, Truman Burbank, slet med å finne ut hvem og hvilke relasjoner som var virkelige i hans kulisseverden, kan også livet fortone seg som svært utfordrende for pasienter med vrangforestillinger om en konstruert verden.

For mens noen få er fornøyde med sin tilsynelatende kjendisstatus og -posisjon, føler langt flere det svært ubehagelig å bli kontinuerlig overvåket.

Forestillingene om et kamerateam rundt neste hjørnet og skuespillere istedenfor vanlige mennesker, fører også til at flere opplever at de ikke har kontroll over sine liv.

En av Golds pasienter planla å begå selvmord, hvis han ikke fikk lov til å forlate realityserien som han trodde omhandlet hans liv.