SYKDOM: Folkehelseinstituttet melder at de kan ha funnet smittekilden til det nasjonale utbruddet. Vis mer

Nytt utbrudd:

Tror de vet hva magesykdom er

Ferdigvasket babyspinat og spinat er trolig årsaken til magesykdommen yersiniose.

Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev tidligere i juni at Folkehelseinstituttet hadde oppdaget et utbrudd av yersiniose i Norge.

På det tidspunktet hadde det blitt påvist smitte hos 13 personer, som var bosatt i flere fylker.

Nå melder Folkehelseinstituttet at smittekilden til det nasjonale utbruddet trolig er et ferdigvasket salatprodukt som inneholder babyspinat eller spinat.

- Vi har i samarbeid med Mattilsynet gjennomført intervjuer og innhentet opplysninger fra kassakvitteringer for å kartlegge hva tilfellene har spist før de ble syke. Ut fra det har vi funnet at ferdigvasket babyspinat og spinat peker seg ut som sannsynlig smittekilde, men det har så langt ikke latt seg bekrefte gjennom mikrobiologiske funn i produktet, sier lege Hilde Marie Lund ved Folkehelseinstituttet.

WHO-EPIDEMIOLOG: Maria Van Kerkhove jobber i WHO med blant annet fremvoksende sykdommer. Video: AP Vis mer

23 tilfeller i Norge

FHI skriver at de gjennom pasientintervjuer og kjøpsopplysninger har funnet ut at de smittede i 22 av 23 tilfeller har spist et ferdigvasket spinatprodukt uka forut for sykdommen.

Totalt er det bekreftet 23 smittetilfeller i Norge i forbindelse med utbruddet. Alle ble syke mellom midten av mai og slutten av mai.

Tilfellene er bosatt i Agder, Oslo, Rogaland, Trøndelag, Viken, Innlandet og Nordland. Det er 15 kvinner og 8 menn i alderen 2-58 år.

FHI legger til at ferdigvasket salat har kort holdbarhet og at produktet ikke lenger vil være på markedet.

- Det mistenkte produktet er sannsynligvis produsert i utlandet da det meste av spinaten solgt i april/mai er importert. Spinatprodukter som selges i butikkene nå er hovedsakelig norskprodusert, står det.

Utbrudd i 2018

Yersiniose er en infeksjon som skyldes bakterien Yersinia enterocolitica. De vanligste symptomene på yersiniose er diaré, feber og magesmerter, som vanligvis varer i én til tre uker.

Importerte salatprodukter har også tidligere gitt utbrudd med mage-tarm sykdom i Norge. Det skjedde seinest i 2018 hvor man så et liknende utbrudd med sykdommen Yersinia enterocolitica, ifølge FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer