Tror de vil ty til «talljuks» for å lande budsjettet

Og ett av partiene vil tape.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjerings- og støttepartiene møtes senere i dag til videre budsjettforhandlinger.

Enn så lenge har lite kommet ut om hvordan partene ligger an. Jan Arild Snoen, skribent og kommentator i Minerva, tror den hardeste kampen vil stå mellom Frp og Venstre.

- Det er lite trolig at Frp vil få gjennom alle de foreslåtte bilavgiftskuttene, og Venstre vil ikke få gjennomslag for alle sine grønne avgiftsøkninger. Og her er det ikke mye rom for kompromiss, de utelukker hverandre i stor grad. Så her kommer noen til å tape, sier Snoen til Dagbladet.

«Talljuks» Snoen sier partiene vil bruke det han kaller talljuks for å få budsjettet til å gå i hop.

PARTILEDERNE: Trine Skei Grande (V),  Knut Arild Hareide (KrF), Siv Jensen (Frp) og Høyre-leder Erna Solberg.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
PARTILEDERNE: Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Siv Jensen (Frp) og Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Jeg har spådd at de kommer til å jukse, ved å legge inn poster som i praksis ikke er reelle. For eksempel å legge opp til større utbytte fra statlige selskaper, eller legge inn noe nedsalg av statlige eiendommer. Det er omplassering av formue, ikke noe som har med med kutt eller reelle inntekter å gjøre. Men det er grenser for hvor mye sånt de kan gjøre, sier Snoen, som mener det viktigste for partiene nå er hvilke seire de får, og hvordan de kan pakke inn tapene.

Mer til «folk flest» Svein Tore Marthinsen, statsviter og politisk analytiker, mener kuttet i formueskatten er viktigere å forsvare for Høyre enn for Frp.

- Skatt generelt er en viktig sak for begge regjeringspartiene. Frp ble etablert som en del av kampen for lavere skatter, og de må få til noe når de sitter i regjering for første gang. Men de ønsker seg kanskje en litt annerledes profil på skattekuttene enn det opprinnelige forslaget, med litt mer til «folk flest» og litt mindre til de rikeste, sier Marthinsen til Dagbladet.

- Men Høyre er nok interessert i beholde det opprinnelige skattekuttforslaget. Det er innlysende at det er en dragkamp der, sier han.

ANALYTIKER: Svein Tore Marthinsen.
ANALYTIKER: Svein Tore Marthinsen. Vis mer

Snoen mener partene har mulighet til å møtes på midten.

- Venstre har lagt fram et forslag som Frp nok er mer enig i enn det som ligger i forslaget til statsbudsjett, sier Snoen.

Venstre har foreslått
at satsen for formuesskatt forblir uendret mens innslagspunktet heves til 2,2 millioner.

Både Marthinsen og Snoen tror forhandlingene om de foreslåtte kuttene for uføre vil gå greiere.

POLITISK REDAKTØR: Marie Simonsen. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
POLITISK REDAKTØR: Marie Simonsen. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

- Der er det ikke vanskelig å se for seg et kompromiss. Noen av kuttene her vil uansett ikke få virkning før 2016, så det er litt lettere å gjøre noe der, sier Snoen.

Kommer i mål Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet, sier hun regner med at kuttet i barnetillegget for uføre reverseres, at netthandelforslaget justeres, og at KrF og Venstre vil få gjennomslag for endringer i klima- og bistandspolitikken. På de andre områdene er det hardere forhandlinger. Men hun er overbevist om at partiene vil bli enige til slutt.

- Selv om Venstre og Krf ikke skulle klare å få flytte på all verden, så er det viktigere for dem at det borgelige samarbeidet ikke rakner ved første prøve. Det er en psykologisk thriller. Venstre og KrF har et stekt mandat ved forhandlingsbordet, men de vet også at de må være ansvarlige. Det er som et sjakkparti, sier Simonsen.

KOMMENTATOR:  Jan Arild Snoen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
KOMMENTATOR: Jan Arild Snoen. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer