Debatten mellom Trump og Clinton:

Tror debatten søndag kan bli en «massakre» for Trump. - Mye mer uforutsigbart enn forrige gang

Skal få spørsmål fra vanlige velgere.

MØTES PÅ NYTT: Hillary Clinton og Donald Trump, her fra debatten 26. juni. Foto: Joe Raedle / AP / NTB scanpix
MØTES PÅ NYTT: Hillary Clinton og Donald Trump, her fra debatten 26. juni. Foto: Joe Raedle / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. LOUIS/OSLO (Dagbladet): Natt til mandag norsk tid møtes Donald Trump og Hillary Clinton i den andre av tre debatter før presidentvalget.

KVINNEKRITIKK: Donald Trumps omtale av kvinner er på ny gjenstand for kritikk. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer

Og det kommer nok ikke til å bli enkelt for Trump.

Fredag ble en video fra 2005 publisert av Washington Post.

Videoen vekker stor oppsikt fordi den inneholder Trumps omtale av et mislykket forsøk på å forføre en kvinne og tidvis svært nedsettende omtale av kvinner generelt.

Publiseringstidspunktet kunne knapt vært verre for den republikanske presidentkandidaten.

I opptaket gir Trump samtalepartner Billy Bush råd om å «klå henne i skrittet. Du kan gjøre hva som helst», og han forteller hvor enkelt det er å sjekke damer når man er rik og berømt.

Torgmøte

De fleste, bortsett fra Trump og hans nærmeste støttespillere, var enige om at Clinton vant den første debatten med god margin. Debatten i St. Louis blir annerledes. Men det er ikke sikkert det vil være bra for Trump.

- Det er en såkalt torgmøte-debatt, hvor de vil få spørsmål direkte fra uavhengige velgere, sier Peter Kastor, professor i amerikanske kulturstudier ved Washington University i St. Louis, hvor debatten holdes.

- Uforutsigbart

CNN OG DAGBLAD-SAMARBEID: Slik kan du følge valgthrilleren på Dagbladet.no.Vis mer Vis mer

Trump og Clinton får ikke vite spørsmålene på forhånd. I tillegg til spørsmålene fra velgerne i salen er det plukket ut spørsmål som folk har foreslått via nettet.

- Det blir mye mer uforutsigbart enn forrige debatt, sier Kastor.

Og uforutsigbarheten kommer nok ikke til å hjelpe Trump etter at videoen fra 2005 ble publisert. Clintons folk har varslet at hun vil ta den opp tidlig i debatten, skriver Politico.

- Det er opplagt. Det er meningen at dagsaktuelle ting skal tas opp. Politiker-trikset med å svare på spørsmålet en ønsker en fikk, snarere enn det en faktisk fikk, blir vanskeligere å dra nå. Han må være ekstra ydmyk for å klare å overbevise om at han har karakter, dømmekraft og kompetansen til å bli den 45. presidenten, sier Hilmar Langhelle Mjelde, forsker ved Rokkansenteret, til Dagbladet.

PRESSERUNDEN: Donald Trump tok seg god til å snakke med pressen etter debatten. Video: Vegard Kristiansen Kvaale/Dagbladet Vis mer

- Hvilke konsekvenser vil opptaket få for debatten natt til mandag?

- Jobben for kandidatene i slike folkemøte-debatter er å få personlig kjemi med velgerne. En skal vise empati med deres livssituasjon. Kandidatene må altså vise både hjerne og hjerte. Med alle konfliktene og skandalene, er Trump nå på minussiden og må nærmest skvære opp med velgerne, heller enn å kritisere Clinton. Så han har gjort jobben vanskeligere for seg selv, nok en gang, sier Mjelde.

- Vil Clinton tørre å angripe Trump med argumenter fra klippet? Eller vil dette bare føre til drittkasting begge veier?

- Hele høstvalgkampen hennes har dreid seg om å angripe Trump for hans diverse uttalelser. Hennes eget såre punkt er uklarhet om hva som er hennes egen politiske agenda. Trump tar stadig fokuset fra denne Clinton-svakheten ved å skifte fokuset over på hans egen personlige egnethet til å bli president, sier Mjelde.

BARNDOMSHJEM: I dette huset i Queens i New York trådde lille Donald J. Trump sine barnesko. Dagbladet fikk bli med på en litt pussig omvisning i presidentkandidatens barndomshjem. Video: Steinar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Ingen favoritt

Det har vært liknende debatter før hvert presidentvalg siden 1992, og hver gang har det ifølge Kastor vært en klar forhåndsfavoritt.

- Bill Clinton var det i 1992 og 1996, George W. Bush var det i 2000 og 2004, og Barack Obama i 2008 og 2012. Denne gangen er det ingen favoritt. De har begge svakheter som kan bli ødeleggende for dem i dette formatet, sier Kastor til Dagbladet.

- Trump har vist at han mestrer å snakke for store forsamlinger, men vi vet lite om hvordan han funker foran små grupper som dette. Clinton på sin side er dyktig i klassiske debatter, men har sliter med å framstå som autentisk i møte med velgerne. Man får inntrykk av at hun forsøker å skjerme seg, sier professoren.

Forbereder seg denne gangen

Etter den forrige debatten sa anonyme kilder i Trump-apparatet til New York Times at forretningsmannen hadde kjedet seg under forberedelsene, og at enkelte av de planlagte seansene i forkant hadde endt med at Trump og tidligere Fox News-sjef Roger Ailes satt og småprata.

Denne gangen virker det som om Trump har forberedt seg noe grundigere.

Han varmet opp til debatten med et torgmøte i Sandown i New Hampshire torsdag, hvor han fikk spørsmål fra sine egne tilhengerne (som var godkjent av Trumps folk på forhånd). Spørsmålene var av typen «hvordan vil du skape arbeidsplasser?». Men Washington Post-kommentator Chris Cillizza skriver at flere av Trumps svar bør gjøre alle som håper på at Trump skal slå tilbake i debatt nummer to nervøse.

- Trump slet med å være i nærheten av å holde seg til temaet, og virket mer interessert i å kommentere ting som irriterte ham enn sakene det ble spurt om, skriver Cillizza.

Spår «massakre»

VALGET I USA: 8. november skal USAs 45. president velges. Dagbladet gir i samarbeid med Kjør Debatt deg alt om den spennende oppkjøringen. Podcasten finner du på Dagbladet.no, iTunes og Acast. Video: Endre Vellene / Dagbladet. Podkasten finner du her: Vis mer Vis mer

Trump-kampanjen har også sendt ut et spørreskjema til tilhengerne sine, der de har spurt om kandidaten for eksempel bør ta opp sexskandalene knyttet til Bill Clinton i debatten.

Paul Waldman, kommentator i samme avis, mener formatet i debatten i St. Louis kan gjøre at debatten ender som en «massakre» for Trump, uansett om han forbereder og forbedrer seg.

- Det vil være vanskelig for ham å gjøre det bedre enn i forrige runde, skriver Waldman.

Bill Clinton satte standarden

Et av de mest kjente eksemplene på hvordan torgmøte-debattene kan mestres, er fra den første debatten i 1992, mellom George Bush sr. og Bill Clinton.

VELDIG FORNØYD: Donald Trump fortalte Dagbladets reporter at han synes debatten gikk meget bra. Video: Stenar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- De ble spurt om hvordan de selv ble påvirket av nasjonens gjeld. Bush klarte ikke å svare. Clinton derimot gikk helt bort til vedkommende, og snakket om hvordan han selv kom fra en liten by og at han hadde venner som hadde mistet jobben og var rammet av økonomiske nedgangstider, sier Kastor, som sier en av utfordringene for Clinton og Trump blir at de må bevege seg rundt på scenen, og blant annet finne ut hvor nært spørsmålsstilleren de skal gå.

- De må klare å svare på spørsmålene, og vise at de klarer å relatere seg til personen som stiller dem, og de må klare å få ut budskapet sitt. Samtidig må de forsøke å virke avslappet i en ekstremt stressende situasjon. Det er veldig krevende, sier Kastor.

- Når Trump har fått tøffe spørsmål tidligere, har han kunnet slå hardt tilbake mot journalisten eller debattlederen som har stilt dem. Det blir helt annerledes når det kommer fra vanlige folk, sier Kastor.

Clinton i ledelsen

Rett før forrige debatt hadde Trump så godt som tatt igjen Clinton på meningsmålingene. Nå ligger Clinton i gjennomsnitt 4,6 prosentpoeng foran.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer