Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror den thailandske kongen står bak

Både norske og svenske forskere peker på hvor stor makt Kong Bhumibol Adulyadej har.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kuppet i Thailand kan ikke ha skjedd uten kongens viten, kanskje er han til og med initiativtakeren, mener den svenske forskeren Elin Bjarnegård.

Forsker Hugo Stokke ved CMI i Bergen tror ikke kongen står bak, men sier at kuppmakerne ikke vil klare å beholde kontrollen dersom de ikke får kongens tillit.

De peker begge på at kong Bhumibol Adulyadej har stor makt i Thailand.

– Og jeg tror han er politiker nok til å vite når han skal gå inn og bruke den makten, sier Bjarnegård ved Uppsala universitet til det svenske nyhetsbyrået TT.

Palassrevolusjon

Hugo Stokke, som selv bodde i Bangkok under det forrige militærkuppet i 1991, fulgte ivrig med på nyhetssendingene tirsdag kveld. Han mener det er mye som ligner situasjonen den gang.

– Mitt inntrykk er at dette er en typisk palassrevolusjon, og ikke et kupp som for eksempel er foranlediget av sosial uro. Også i 1991 opplevdes kuppet som udramatisk. Det eneste vi merket til det var en del militære kjøretøyer i gatene, forteller Stokke til NTB.

Året etter ble det imidlertid atskillig mer blodig. Kuppet førte etter hvert til voldelige opptøyer hvor over 200 mennesker ble drept.

Påskyndet en prosess
Foranledningen for tirsdagens uro er at nyvalget i april i år ble erklært ugyldig, og statsminister Thaksin Shinawatra styrte derfor nå en overgangsregjering.

Stokke tror at en mulig årsak til kuppet er at den militære ledelsen fryktet at Thaksin ville klore seg til makten, og at de derfor ville påskynde prosessen med å avsette han.

Stokke sier at Thaksin på mange måter kan minne om Italias Berlusconi.

– Han har bakgrunn fra forretningslivet, og var uten politisk erfaring. Han kommer egentlig ikke fra eliten, men kan heller karakteriseres som nyrik. Han fører en klart populistisk politikk som nok har mer støtte på landsbygda enn i de store byene, sier Stokke.

(NTB)