Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror denne gjengen har fikset en klassisk Nobel-vinner

Prio-direktør Kristian Berg Harpviken har to kvinner som favoritter, men ikke fordi de er kvinner.

DE VEIT HVEM VINNEREN ER:
Inger-Marie Ytterhorn (f.v.), Sissel Rønbeck, Kaci Kullmann Five, Ågot Valle, Thorbjørn Jagland og Geir Lundestad er medlemmene av Nobelkomiteen som kunngjør årets vinner av Nobels fredspris 2010 i dag. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
DE VEIT HVEM VINNEREN ER: Inger-Marie Ytterhorn (f.v.), Sissel Rønbeck, Kaci Kullmann Five, Ågot Valle, Thorbjørn Jagland og Geir Lundestad er medlemmene av Nobelkomiteen som kunngjør årets vinner av Nobels fredspris 2010 i dag. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Klokka 11 kunngjøres hvem som får æren av å motta Nobel-fredpris.

Dagbladet sender avsløringen live fra Nobelinstituttet.

Direktør for det Internasjonale forskningsinstituttet (PRIO), Kristian Berg Harpviken, har en travel dag i dag. Selv har han tre favoritter til prisen:

• Den colombianske senatoren Piedad Córdoba. Hun har vært sterkt delaktig i meglingen mellom myndighetene og FARC-geriljaen i landet.

• Brobygger og filosofi-professor Ghazi bin Muhammed, som arbeider med å bygge relasjoner mellom ulike religioner i Midtøsten. Også kjent som Prins Ghazi av Jordan.

• Menneskrettighets-aktivisten Sima Samar fra Afghanistan.

Kvinneklar
To av Harpvikens favoritter i dag er kvinner. Direktøren tror det er tid for at en kvinnen får tildelt prisen.

- Det har vært pinlig få kvinner som har fått fredsprisen. Jeg blir ikke forbausa om det blir en kvinne i år. Jeg har to kvinner blant mine favoritter. Det er ikke fordi de kvinner, men det er ingen ulempe. Jeg tror komiteen kan ønske seg å løfte fram kvinner, fred og konflikt, sier Harpviken.

Jagland har så langt avslørt at det blir en utdeling i år, og at det blir en kjent person.

- Jeg tror ikke vi behøver å tolke det som at det blir en kjent person alle kjenner, men at det blir en person som er anerkjent og vil bli anerkjent i verdenssamfunnet. Det er ikke snakk om Barack Obama akkurat, tror jeg, sier Harpviken.

Ikke Obama eller Bono
For han har ingen tro på at den ferske presidenten får tildelt prisen i år.

- Så langt har han sagt viktige og riktige ting, men han er for fersk i stolen. Et element er også at han er sittende president og vi vet ikke hva han vil foreta seg i presidentperioden, sier direktøren.

Han har heller ingen tro på at en artist, som for eksempel U2-vokalist Bono, får prisen i år.

- Det vil frata prisen styrke, tror direktøren.

Klassiker
Samtidig tror han at det blir en klassisk pris i år.

- Nobel-prisen har fått kritikk både i Norge og fra internasjonale hold om at prisen ikke har vært klassisk nok. Med Thorbjørn Jagland som nye leder tror jeg vi får en mer pris med politisk effekt. Jeg tror han er opptatt av det. Prisen skal i utgangspunktet gå til den som har jobbet mest for freden i det siste. Jeg tror det blir utslagsgivende i år, sier han.


Sima Samar is an Afghan human rights activist who currently leads the Afghanistan Independent Human Rights Commission (AIHRC) and serves as the UN special envoy to Darfur

TROR PÅ KVINNENE: Prio-direktør Kristian Berg Harpviken. Foto: Bjørn Langsem
TROR PÅ KVINNENE: Prio-direktør Kristian Berg Harpviken. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media