HVEM ER DENNE MANNEN? Politiet i Salangen går i dag ut med disse tre fantomtegningene i jakten på personen som drepte Marie-Louise Bendiktsen i 1998. Tegning: Politiet / Harald Nygård
HVEM ER DENNE MANNEN? Politiet i Salangen går i dag ut med disse tre fantomtegningene i jakten på personen som drepte Marie-Louise Bendiktsen i 1998. Tegning: Politiet / Harald NygårdVis mer

Tror denne mannen kan stå bak drapet på Marie-Louise i 1998

Politiet i Troms går ut med fantomtegninger 17 år etter det grufulle drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til 15. juli 1998 ble Marie-Louise Bendiktsen (59) funnet drept i sitt eget hjem på Sjøvegan i Salangen i Troms. Hun ble overfalt, voldtatt og knivstukket. Huset hennes ble påtent etter drapet.

Personen som står bak det grusomme drapet er fortsatt på frifot. Drapsgåten er 17 år senere uoppklart.

Nå går lensmannen Hans Roar Rasmussen ved Salangen lennsmannskontor ut med fantomtegninger av en mann som de tror kan stå bak drapet, melder Folkebladet i dag.

Morsk mann Tegningene ble utarbeidet for politiet av VG-tegner Harald Nygård etter at drapet skjedde, men politiet har valgt å holde tegningene tilbake fra offentligheten. Til nå.

- Årsaken til at vi ikke gikk ut med tegningene da var fordi det knyttet seg en del usikkerhet rundt skissene. Fantomtegninger fører ofte ikke frem. Vi trengte mer taktisk informasjon for at vi kunne gå ut med de, sier Rasmussen til Dagbladet.

Tegningene er basert på to vitner som kan ha sett samme person. Lensmannen opplyser til Folkebladet at tegningene utvilsomt har felles trekk. Observasjonene ble gjort 13. og 14. juli. Den ene personen skal ha sett mannen komme fra Sjøvegan videregående skole og gå nedover Kongsveien, han skal ha oppført seg nervøst i området som ligger bare 100 til 150 meter fra åstedet, skriver avisa.

Det andre vitnet så også mannen i nærheten av skolen og i et tidsrom svært nær da politiet tror Marie-Louise Bendiktsen ble drept.

- Vitnet beskriver personen som 25-35 år, høy, tynn, blek, skulderlangt hår med midtskill og han hadde ei mørk skinnjakke og bukse. Vitnet beskrev også mannen som morsk, eller at han hadde et sint uttrykk, sier Rasmussen til Folkebladet.

Lensmannen sier til Dagbladet at dette er alt de vet om den mystiske mannen.

- Vi går nå ut med tegningene fordi vi ønkser å nøste i absolutt alle løse tråder i saken, sier han.

Tyskland-tråd Et annet spor i saken har ledet politiet til Tyskland og at noen der muligens vet noe om hva som skjedde for snart 17 år siden. Lensmannen er sparsommelig med informasjon, men bekrefter at de har informasjon om hvor i Tyskland de skal lete.

- Sporet krevet taktisk etterforskning og vi vil ta kontakt med aktuelle personer og det kan bli i samarbeid med tysk politi, sier Rasmussen.

Han understreker at ingen er mistenkt i saken. Da drapet skjedde, etterforsket politiet bredt og de hadde flere navn på blokka.

KAN HA BLITT DREPT 13. JULI: Hun ble funnet den 15. juli, men politiet tror hun kan ha blitt drept den 13. juli. Åstedet for drapet, offerets bolig, ble påtent etter drapet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB Scanpix
KAN HA BLITT DREPT 13. JULI: Hun ble funnet den 15. juli, men politiet tror hun kan ha blitt drept den 13. juli. Åstedet for drapet, offerets bolig, ble påtent etter drapet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB Scanpix Vis mer

- Det er helt naturlig å se på ulike miljøer og personer i starten av en etterforskningen. Alle er mer eller mindre sjekket helt ut av saken, sier lensmannen.

Mye tips I løpet av de snart to tiårene drapssaken har blitt etterforsket, har politiet mottatt en en rekke tips.

- Tipsene kommer ofte etter at det har vært mediedekning av saken. Noen tips er veldig relevante, mens andre bare registreres, sier han.

Politiet håper tegningene vil bidra til ytterligere informasjon.

- Dersom noen vet noe, må de ta kontakt, ser lensmannen,

- Frustrerende Lensmannen har jobbet med drapssaken siden dag en.

- Det har til tider vært veldig frustrerende å ikke ha kommet i mål med en sak som har høyest prioritet. Drap med ukjent gjerningsperson. Jeg tenker selvfølgelig på saken ofte, den ligger og surrer i bakhodet. Den tas fram nå og da, men det er ikke alltid kapasitet til å etterforske den, sier Rasmussen.

Saken ble formelt henlagt i 2003, gjenopptatt i 2008 og henlagt året etter. Den ble gjenopptatt i 2013. I fjor sommer fjernet Stortinget foreldelsesfristen på blant annet drap.

ETTERFORSKNING I 17 ÅR: Politiet har etterforsket saken i snart 17 år, men gjerningsmannen er stadig på frifot.

Foto:Magnar A. Kjeldsen/Dagbladet
ETTERFORSKNING I 17 ÅR: Politiet har etterforsket saken i snart 17 år, men gjerningsmannen er stadig på frifot. Foto:Magnar A. Kjeldsen/Dagbladet Vis mer