Tror denne mannen skjuler massive Libya-midler

Libyske myndigheter mener Bashir Saleh Bashir kan være nøkkelen til å finne opptil 40 milliarder kroner.

SKJULER MILLIARDMIDLER: Libyske myndigheter jakter på Bashir Saleh Bashir og hans hemmeligheter. Foto: Reuters/Scanpix
SKJULER MILLIARDMIDLER: Libyske myndigheter jakter på Bashir Saleh Bashir og hans hemmeligheter. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bashir Saleh Bashir (66) var en av de mest betrodde medarbeiderne til  Libyas tidligere diktator Muammar Kadhafi.

Bashir styrte det Libyske investeringsfondet i Afrika (LAP), og drev derfor skytteltrafikk mellom femstjerners hoteller og presidentpalasset mens han syltet milliarder av dollar i investeringer.

Som leder av LAP var Bashirs jobb var å bruke Libyas oljerikdom på å kjøpe opp hoteller, mineralressurser og aksjeandeler i selskaper på vegne av Kadhafi-familien.

- Vi trenger å finne ham Men etter at regimet ble styrtet har han og milliardhemmelighetene hans forsvunnet. Ifølge libyske myndigheter kan han derfor være nøkkelen bak å finne opptil sju milliarder dollar - rundt 40 milliarder kroner, skriver Financial Times.

Pengene skal være gjemt bort på obskure kontoer og investeringer.

- Vi har ikke så mye som en fjerdedel av informasjonen denne fyren har. Han er den eneste personen i Libya som kjenner alle detaljene rundt Libyas investeringer i Afrika, sier bankmannen Abdel-Hamid el-Jadi til avisa.

Han er blant flere som jobber med den nye regjeringen i Libya for å finne igjen Libyas gjemte eiendeler.

- Vi har et stort behov for å finne ham, sier el-Jadi.

Det er nå viktig for de nye myndighetene i Libya å sikre seg alle eiendelene som er syltet ned i ulike land i Afrika, fordi flere av dem allerede har begynt å nekte for avtaler de hadde inngått med Kadhafi-regimet.

Mysterium Hvor Bashir befinner er et stort mysterium.

Nyhetsbyrået Reuters meldte i forrige måned at Bashir hadde fått et pass i Niger i desember som følge av at han skal ha vært rådgiver for presidenten i landet, men senere skal det diplomatiske passet ha blitt trukket tilbake.

En fransk forretningsmann som har kjent Bashir i mer enn 10 år hevder på sine side at han befinner seg i Paris under beskyttelse fra mektige forretningsfolk han har gjort avtaler med tidligere.

- Jeg tror han får beskyttelse av Frankrike. En mann som er verdt sju milliarder dollar kan kjøpe mye beskyttelse, sier Diab i Det nasjonale overgangsrådet i Libya.

Fransk UD benekter kjennskap til det.

- Det er mulig at han befinner seg i Frankrike, men jeg kan ikke bekrefte det. Fransk UD har ikke kjennskap til det, sier Frankrikes utenriksminister Alain Juppé til Financial Times.

Bashir skal også ha sterke bånd i Mauritania, og skal ha flydd dit på sitt nigerianske diplomatpass for å overtale sine kontakter der om å utlevere Kadhafis tidligere spionsjef og svigerbror Abdullah al-Senussi til Frankrike framfor å overgi han til Libya.

SYLTET PENGER I AFRIKA: Den nye administrasjonen i Libya jobber nå hardt med å finne ut hvor Kadhafi-administrasjonen investerte pengene. Foto: Reuters/James Akena/Scanpix
SYLTET PENGER I AFRIKA: Den nye administrasjonen i Libya jobber nå hardt med å finne ut hvor Kadhafi-administrasjonen investerte pengene. Foto: Reuters/James Akena/Scanpix Vis mer