- Tror det blir gjort et seriøst forsøk på å komme til løsning

Meklingsmann Dag Nafstads ankomst til Oslo i går kveld gir partene håp. Ingen streikeavklaring ved 06-tiden.

STORSTREIK: 54 ansatte ved Midtbygda sjukeheim i Bergen er tatt ut i streik. Her fra sykehjemmet i forrige uke. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
STORSTREIK: 54 ansatte ved Midtbygda sjukeheim i Bergen er tatt ut i streik. Her fra sykehjemmet i forrige uke. FOTO: PAUL S. AMUNDSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Meklingsmann Dag Nafstad kom mandag kveld til Oslo fra Tromsø og har startet en ny kontaktrunde for å få en slutt på kommunestreiken.

Det har ikke skjedd noe avgjørende gjennombrudd i natt i kontakt for å få 45 000 kommuneansatte tilbake på jobb.

- Det kan ha vært kontakt på ulike nivåer, men partene har ikke sittet samlet på Riksmeglingsmannens kontor i hele natt. Jeg har sovet godt i natt, og er på vei for å orientere meg med mine kontakter nå, sier YS-leder Tor Eugen Kvalheim til Dagbladet ved 05.45-tiden.

Etter det Dagbladet får opplyst gir meklingsmannens ankomst til hovedstaden partene nytt håp om at noe vil skje i løpet av nær framtid, og som forhåpentlig kan føre partene ett eller flere skritt nærmere en løsning.

NRK erfarte  i går  kveld at Nafstad har lagt fram et forslag som partene i kommunestreiken etter planen skulle ta stilling til i løpet av natta.

Dette avviser Unio-leder Anders Folkestad.

- Jeg ser at det er sagt i mediene at det er lagt fram et forslag. Men det stemmer ikke. Jeg har ikke annen kommentar enn at meklingsmannen er på plass og vi får se om han har noe å legge fram etter hvert, sier Folkestad til Dagbladet.

- Vil dette skje i kveld, tror du?

- Det vil jeg ikke spekulere i.

- Men du utelukker det ikke?

- Jeg har ikke holdepunkt for verken det ene eller er det andre. Så langt pågår fortsatt streiken, sier han.

Har troen på forsøk YS-leder Tore Eugen Kvalheim sier han ikke kan bekrefte om Nafstad har lagt et forslag på bordet, slik NRK melder, men sier at det har vært antatt at det skulle skje bevegelser i løpet av kvelden eller natta.

- Det har ikke vært noe innkalling til meklingsmøte, men forhandlingspartene har blitt bedt om å holde seg i Oslo-området, sier Kvalheim til Dagbladet i 22-tida.

Han sier at partene ikke behøver å være fysisk samlet for å diskutere heller. Det kan like gjerne skje over telefon eller per e-post.

- Det er foreløpig umulig å si, men jeg har tro på at det blir gjort et seriøst forsøk som kan gi grunnlag for en løsning snart, sier han.

Dagbladet skrev tidligere i går at KS håper at et nytt tilbud skal få partene i ny mekling. Ingen ville kommentere Dagbladets opplysninger, men det er ventet at et utspill vil komme i løpet av ettermiddagen eller kvelden.

Etter det NTB har grunn til å tro, hadde Nafstad møter med KS for å sondere terrenget med tanke på å legge fram et forslag i løpet av kvelden og natten.

Ved 21.30-tiden var utviklingen ennå ikke kommet så langt, og de streikendes organisasjoner — Fagforbundet, Unio, YS og Akademikerne — er ennå ikke innkalt til noe møte i regi av meklingsmannen.

- Kritisk 45 000 kommuneansatte er for tiden i streik. Norske kommuner har sendt inn hele 9000 dispensasjonssøknader, og 5000 av disse er innvilget. Det høye antall dispensasjonssøknader betyr at streiken nå også rammet kritiske virksomheter i kommunene.

- Utviklingshemmede som trenger hjelp fra assistenter blir isolert. Denne streiken har vart lenge, og nå begynner forholdene for mange hjelpetrengende å bli kritisk, sa en kilde til Dagbladet tidligere i dag.

Bergen sliter med renovasjon. Her hoper søppel seg opp, og det blir vond lukt og uhygieniske forhold. Også på enkelte innsamlingsplasse i Bærum er det nå svært tydelig at kommunale grupper er i streik.

Høyt krav Fagforbundet har gått ut med et høyt lønnskrav, men det presiseres at kravet på 11 200 kroner flatt var kravet når man startet drøftingene. Dette kan være et signal om at KS også kan komme med et nytt tilbud til de streikende gruppene i Fagforbundet.

Mye tyder i alle fall på at det akkurat nå er forberedelser til bevegelse, noe som igjen kan bety at streiken nærmer seg slutten.

Meklingsmann Dag Nafstad har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser i kveld.

I OSLO I KVELD: Meklingsmann Dag Nafstad. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
I OSLO I KVELD: Meklingsmann Dag Nafstad. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer