Nye kutt:  DNB Markets tror sentralbanksjef Øystein Olsen vil sette styringrenten ned til 0,25 prosent om et år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Nye kutt: DNB Markets tror sentralbanksjef Øystein Olsen vil sette styringrenten ned til 0,25 prosent om et år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Tror det blir to nye rentekutt

Norges Bank har vist hvor viktig det er med en svak krone, og hvor alvorlig nedturen er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Torsdag viste sentralbanksjef Øystein Olsen og hans nærmeste direktører hvor bekymret de er for konsekvensene av oljeprisfallet. Nå tror DNB Markets at renten ikke bare kanskje blir kuttet en gang til, slik Norges Bank signaliserer, men to ganger før neste høst, skriver Finansavisen.

- Har dere endret syn på økonomien eller på hvordan Norges Bank tenker?

- Vi har ikke endret synet på økonomien. Vi har fortsatt et svakere bilde enn Norges Bank, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til Finansavisen.

Kronekursen - Men vi har justert litt på anslagene for renter fra andre sentralbanker. Det gir effekter på kronekursen, som spiller inn.

Aamdal understreker at den store endringen er hvordan Norges Bank nå agerer.

- Norges Bank signaliserer at de er rede til å senke mer, og det tar vi inn over oss. Adferdsendringen tilsier et tidligere kutt enn Norges Bank har signalisert.

DNB Markets venter nå første kutt til 0,50 prosent i desember, og så til 0,25 prosent i september 2016, skriver Finansavisen.

- Norges Bank er «softere» og mer villig til å bruke rentevåpenet enn vi har trodd.

Vil ha svak krone Aamdal tror Norges Bank på at det ikke finnes noe eksplisitt mål for kronekursen.

- Men Norges Bank har respondert tydelig når kronen har svekket seg, og har tydelig vist at de ønsker at kronen skal være svak, sier han til Finansavisen.

- Dere har kalt ukens rentekutt for «feil medisin». Når dere tror på to kutt til, så blir vel medisineringen enda mer feil?

- Ja. Her har vi forsøkt å analysere hva vi tror at sentralbanken kommer til å gjøre.