Tror det drives tre steinleggingsfirmaer fra dette hotellrommet

Irske og britiske steinleggere tjener seg styrtrike på svart arbeid i Norge. Slik lurer de myndigheter og forbrukere trill rundt.

OPPGITT: Jonny Svensson, innehaver av Gardermoen Airport Motel & Apartment, på et av rommene der irske steinleggere har registrert flere selskapet, for så å stikke av. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
OPPGITT: Jonny Svensson, innehaver av Gardermoen Airport Motel & Apartment, på et av rommene der irske steinleggere har registrert flere selskapet, for så å stikke av. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STEINSHOLT/GARDERMOEN (Dagbladet): Steinleggere fra travellers-miljøet tjener årlig titalls millioner svart i Norge.

I Brønnøysundregistrene har Dagbladet funnet over 160 registrerte britiske og irske firmaer innen steinlegging og relaterte bransjer. Ved å registrere et firma og få et organisasjonsnummer kan firmaene gi kundene en faktura, og oppgi et kontonummer i en norsk bank.

FÅR BREV: Espen Høgset, innehaver av Vindfjelltunet Gjestegaard, viser fram - litt av - den posten han har liggende fra steinleggerselskaper som har brukt hans campingområde til å registrere firmaene sine, og så stukket av. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FÅR BREV: Espen Høgset, innehaver av Vindfjelltunet Gjestegaard, viser fram - litt av - den posten han har liggende fra steinleggerselskaper som har brukt hans campingområde til å registrere firmaene sine, og så stukket av. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

På fredag skrev Dagbladet om en tolvåring som jobbet for steinleggere i villastrøket i Bærum. Lørdag advarte Kripos folk mot å kjøpe tjenester fra steinleggerne, og la fram bånd til organisert kriminalitet I går fortalte Dagbladet at politiet fant slavearbeidere i oppkjørselen til en millionær på Oslo Vest.

- Da vi advarte kundene mot å betale kontant, begynte steinleggerne å registrere firmaer og skaffe seg et kontonummer. Men det betyr ikke at alt er i orden. Er ikke firmaet momsregistrert kan det brukes til momsunndragelser og skal ikke benyttes av kunden., sier Jan-Egil Kristiansen, sjef for Skattekrim hos Skatt Øst, til Dagbladet.

Bare på en gjestegård i Vestfold og på et flyplasshotell på Gardermoen, er det registrert 50 steinleggingsselskaper. Da Dagbladet oppsøkte adressene fant vi bare frustrasjon og rot.

Oppgitt - Hvis noen ringer med irsk aksent er det «fullt», sier Espen Høgset (48) til Dagbladet.

PÅGANG: Også Jonny Svensson får store mengder post til de irske firmaene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PÅGANG: Også Jonny Svensson får store mengder post til de irske firmaene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Innehaveren av Vindfjelltunet Gjestegaard i Vestfold har ingen steinleggere bosatt hos seg nå. Men han sitter igjen med flere ubetalte regninger, og får stadig nye tilskudd til stabelen med post han har liggende.

- Vi er livredde for å få dem inn igjen, sier Høgset.

Tror det drives tre steinleggingsfirmaer fra dette hotellrommet

Uten innehaverens viten og vilje er det registrert hele 39 selskaper på Vindfjelltunet. Ti av disse er registrert på familienavnet O'Brien, 11 er registrert på familienavnet Coffey.

- Mange oppfører seg eksemplarisk, men flere stikker også ifra regninga. Coffey-familien oppførte seg ordentlig, men så skjedde det et eller annet og de stakk av fra alle papirer, sier Høgset til Dagbladet.

Så et mønster Han viser oppgitt fram brev adressert til flere Brønnøysund-registrerte irske og britiske steinleggere. Det er brev fra Skatteetaten og Arbeidstilsynet. I flere brev fra DNB kjennes det på konvoluttene som det ligger betalingskort og nettbankbrikker.

Høgset har observert et klart mønster hos de irske familiene:

- De østeuropeiske arbeiderne kjører gjerne arbeidsbilene, de irske familiene sitter i de store SUV-ene. De har svære campingvogner til familiene, også har de noen bitte små som det kan bo 4-5 rumenere i som går rundt i bare sokkelesten, sier hotellinnehaveren til Dagbladet.

INGEN BØNN: Skatteetaten bekrefter at et organisasjonsummer slett ikke er noen garanti for hvit betaling. - Er ikke firmaet momsregistrert kan det brukes til momsunndragelser og skal ikke benyttes av kunden, slår skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen fast. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INGEN BØNN: Skatteetaten bekrefter at et organisasjonsummer slett ikke er noen garanti for hvit betaling. - Er ikke firmaet momsregistrert kan det brukes til momsunndragelser og skal ikke benyttes av kunden, slår skattekrimsjef Jan Egil Kristiansen fast. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- De hadde store penger, når de skulle kjøpe seg noe var det store seddelbunker det gikk i. Det vi reagerte på var ungene oppi det hele, de gikk for lut og kaldt vann.

Opprørt Seksten mil nordøst viser Johnny Svensson (48) Gardermoen Airport Motel & Apartments fram sine hotellrom rummer 904, 908 og 910. Ifølge Brønnøysundregistrene drives det 13 steinleggingsfirmaer fra de tre hotellrommene.

- Posten vet om det, Brønnøysund vet om det, men det kommer fortsatt post til «Mr. Quinn» eller «Steinlegging A/S». Jeg reiv seinest i stykker et brev på mandag, sier Svensson til Dagbladet.

- Det er ikke så lett å ta frontmennene, de er pene i tøyet og kjører fine biler. Så kommer det fattige arbeidere med flere biler og fullt med utstyr, de kjørte i fylla og hadde ikke oppførsel i det hele tatt. De har ikke vært her i år, men det er irer jeg har hatt problemer med. De betaler alltid cash, og hadde mye penger. Nå burde Brønnøysund klare å luke ut disse firmaene snart.