Tror det finnes 4700 «potensielt farlige» asteroider

Nasa med nytt estimat på romsteiner som kan havne på kollisjonskurs i framtida.

NABOLAGET: Nye observasjoner antyder at det finnes rundt 4600 potensielt farlige asteroider (PHA) som kan true jorda. I grafikken er de orange prikker, mens de blå er såkalt jordnære asteroider (NEA). Disse har en bane som bringer dem nært jorda, men uten fare for at de treffer. Merk at asteroidene ikke er illustrert i riktig størrelsesforhold.  Foto: NASA/JPL-Caltech
NABOLAGET: Nye observasjoner antyder at det finnes rundt 4600 potensielt farlige asteroider (PHA) som kan true jorda. I grafikken er de orange prikker, mens de blå er såkalt jordnære asteroider (NEA). Disse har en bane som bringer dem nært jorda, men uten fare for at de treffer. Merk at asteroidene ikke er illustrert i riktig størrelsesforhold. Foto: NASA/JPL-Caltech Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 4700 asteroider er store og nære nok til at de en gang kan utgjøre en trussel mot jorda, ifølge nye resultater basert på observasjoner fra et Nasa-teleskop i rommet.

Såkalte potensielt farlige asteroider er en undergruppe av det som kalles jordnære asteroider, og har omløpsbaner som bringer dem nærmere oss enn åtte millioner kilometer. De er minst 100 meter i diameter, som er stort nok til at de overlever å falle gjennom atmosfæren og forårsake katastrofale ødeleggelser

Resultatene stammer fra Wise-teleskopet (Wide-field Infrared Explorer), som observerer himmelen i infrarødt lys. Det gjør at den i tillegg til å granske godt synlige asteroider, også får til å oppdage mørke varianter som ikke reflekterer særlig synlig lys. Det gir et mer representativt bilde av hva som finnes der ute, ifølge Nasa.

Basert på 107 observasjoner, er konklusjonen at det finnes omtrent 4700 asteroider, pluss minus 1500, som på ett eller annet tidspunkt kan true jorda i framtida, ifølge resultatene som skal publiseres i tidsskriftet Astrophysical Journal.

Ikke funnet alle Så langt er 20 til 30 prosent av disse oppdaget og identifisert. Men det er ingen grunn til panikk. Ingen av disse står for øyeblikket i fare for å treffe jorda, men enkelte overvåkes ekstra nøye på grunn av at tyngdekraftspåvirkninger kan sende dem på kollisjonskurs en gang i framtida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer