SPÅR BOLIGPRISENE VIDERE NED: DNB Markets tror prisfallet varer frem til neste sommer. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.
SPÅR BOLIGPRISENE VIDERE NED: DNB Markets tror prisfallet varer frem til neste sommer. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg/Finansavisen.Vis mer

Tror dette får oss til å glemme boligprisfallet

Sjeføkonom mener lav ledighet trumfer lavere boligpriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): DNB Markets kom i går med nye prognoser for norsk og internasjonal økonomi.

For norske boligpriser ser meglerhuset for seg 3,5 prosent fall neste år, og at det meste av fallet er bak oss, skriver Finansavisen.

Mange usolgte bruktboliger og flere nye boliger på markedet er hovedargumentet for at prisfallet fortsetter inn i 2018, men bare frem til sommeren.

- Glemmer boligprisene

Sjeføkonom Kjersti Haugland mener ifølge avisen et slikt boligprisfall ikke er stort nok til å ramme privat forbruk skikkelig.

- Forbrukertilliten er tett knyttet opp til arbeidsmarkedet. Vi ser det er veldig godt samsvar. Akkurat nå går arbeidsmarkedet bedre. Da glemmer forbrukerne, eller ser iallfall litt bort fra, at boligprisene har gått ned, sier hun.

Så langt har boligprisene falt ni prosent fra toppen (ikke sesongjustert), men ikke lenger enn til 2016-nivå, supplerer makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets overfor Finansavisen.

Hun mener effekten på privat forbruk kan bli større hvis boligprisene faller til 2012/13-nivå - selv med et stabilt arbeidsmarked.

- Fornøyd med svak krone

Samtidig spår meglerhuset at Norges Bank vil oppjustere rentebanen på sitt møte i neste uke.

Argumentene er høyere kapasitetsutnyttelse og høyere inflasjon - som følge av svakere krone.

- Norges Bank er nok veldig fornøyd med å ha kronen på svake nivåer. En av faktorene som har holdt kronen i den uinteressante leiren for investorer, er at det ikke har vært noen utsikter til renteheving, blant annet på grunn av boligmarkedet, sier Haugland til avisen.

Med en svak krone i utgangspunktet vil heller ikke effekten av høyere rentebane være ødeleggende, argumenterer hun.

Øyner renteøkning i 2019

DNB Markets ser ifølge Finansavisen for seg den første renteøkningen i januar eller mars 2019.

Norges Banks styringsrente ligger på 0,50 prosent. Der har den ligget siden den ble satt ned fra 0,75 prosent i mars 2016.

Andre økonominyheter:
Boligprisene fikk seg en ny knekk
Arbeidsledigheten faller