- Tror drapet var hevn

HOLMLIA (Dagbladet): Denne 15 år gamle ungdommen var lagkamerat med Benjamin Hermansen. Han tror at drapet på Benjamin kan være en hevnaksjon fra nynazistene etter at Benjamin stilte opp på TV og fortalte om nazivolden fotballaget opplevde på Dana Cup i fjor sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 15 år gamle gutten var selv til stede under slagsmålet mellom norsk fotballungdom og nynazister under Dana Cup i Danmark fjor sommer. Han hørte selv at det var minst en norsk nynazist til stede under slåsskampen.

Han sto like ved da Benjamin Hermansen en drøy uke seinere fortalte på NRK om nazivolden de hadde opplevd på fotballturen.

Nå er han livredd. Han går ikke ut om kveldene. Når han skal noe sted, kjøres han av sin trener Ove Bevolden.

- Jeg tror det kan være en hevn. Ja, jeg er redd. Det er mange som er redde, sier 15-åringen, som selv er av utenlandsk opprinnelse.

Snakket norsk

Benjamins fotballag var på Dana Cup i Frederikshavn i perioden 10.- 14. juli i fjor. 12. juli var det ungdomsdiskotek for spillerne i klubbhuset like ved hovedbanen. 15-åringen var også der.

- Vi gikk på stedet omtrent i 20-tida, og hadde festet en time da jeg hørte at det var nazister på stedet. Benjamin kom til meg og sa at vi måtte stikke av, for nazistene var der. Han fikk et slag av en nazist, og blødde fra leppa. Det var mellom 20 og 25 nazister til stede i kaoset, og jeg er sikker på at jeg hørte en av dem snakke norsk, sier 15-åringen.

Slagsmålet ble stoppet av dørvaktene, fotballspillere og nazister ble spredd ved hver sin utgang i lokalet, og etter noen tid dukket politiet opp. Ifølge 15-åringen hadde både en nynazist og en fotballspiller blitt truffet av flasker som ble kastet.

En drøy uke seinere sto Benjamin Hermansen fram på NRK og fortalte om volden og nazistene. 15-åringen skulle i utgangspunktet være med på reportasjen.

- Jeg sa nei, og valgte å ikke stille opp. Det er jeg glad for nå, sier han.

En av teoriene politiet etterforsker, er at Benjamins TV-opptreden skal ha provosert nynazistene, og at drapet kan ha vært en hevnaksjon.

Lever i frykt

Nå lever 15-åringen selv i frykt for at hevnen kan ramme de andre som var til stede under slagsmålet under Dana Cup. Han går ikke ut om kvelden, og laglederen hans kjører ham til og fra trening.

- Jeg er redd fordi jeg var en av dem som var til stede under det som skjedde på Dana cup. Jeg er redd fordi det har skjedd et grusomt drap, og det er på TV hele tida. Det er mange som er redde, sier han.

Etter drapet har det kommet anonyme trusler til mange ungdommer på Holmlia.

- Jeg har selv ikke blitt truet, men en venn av meg ble det. Han fikk en anonym tekstmelding, sendt via Sol.nos hjemmeside, der det sto «jævla svarting» og «Nigger».

<B>LIVREDD:</B> 15-åringen var lagkamerat med den drepte Benjamin Hermansen. Han var selv til stede under slagsmålet med snauskaller under Dana Cup. Nå lever han i dekning, livredd for at han skal bli rammet av hevn fra nynazister. Lagleder Ove Bevolden kjører 15-åringen dit han skal om kveldene.