Tror drapssiktet ville forvirre politiet med krydder

Spor i Monika-saken kjent fra krimsaker i flere land.

ÅTTE ÅR:  Monika Sviglinskaja ble åtte år gammel. Foto: Privat/Politiet.
ÅTTE ÅR: Monika Sviglinskaja ble åtte år gammel. Foto: Privat/Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det var spredd krydder i leiligheten der åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i 2011.

Politiet tror den drapssiktede litauiske mannen brukte krydderet for å forvirre politiet, skriver VG.

Etter det avisa kjenner til, har etterforskerne i den nye granskingen av dødsfallet sendt en henvendelse til Interpol om forurensing av et åsted med krydder.

Svaret er at det både i Danmark, Sverige og Frankrike er funnet eksempler på at kriminelle har dynket åsteder med krydder for å vanskeliggjøre politiets etterforskning.

I Norge ble det samme gjort i forbindelse med et tyveri hos en gullsmed i Stavanger-området i 2013.

Avviste først
Politimannen Robin Schaefer som varslet om det han mente var mangelfull etterforskning av dødsfallet, påpekte i sin rapport at krydderet kunne være en avledningsmanøver for å villede og skjule spor.

Dette er en teori politiet først avviste.

Monika Sviglinskaja ble funnet død hjemme i Sund på Sotra 14. november 2011.

ÅSTED:  Politiet i arbeid i leiligheten i huset i Sund på Sotra, der Monika ble funnet død 14. november 2011. Foto: Tor Erik H. Mathisen.
ÅSTED: Politiet i arbeid i leiligheten i huset i Sund på Sotra, der Monika ble funnet død 14. november 2011. Foto: Tor Erik H. Mathisen. Vis mer

Ni måneder senere konkluderte politiet med at det trolig var selvmord og henla saken.

Etter at Hordaland politidistrikt i mai 2014 besluttet at etterforskningen skulle gjenopptas, ble morens tidligere samboer pågrepet og siktet for forsettlig drap 21. oktober. 33-åringen nekter skyld.

Riksadvokaten har konkludert med at etterforskningen bærer preg av alvorlige mangler, og Spesialenheten for politisaker har ilagt politidistriktet en bot på 100 000 kroner for grov uforstand i tjenesten.

I en uavhengig rapport fra Advokatfirmaet Wiersholm konkluderes det med at ledelsen i Hordaland politidistrikt kom med «ulovlig gjengjeldelse» og ikke lovpålagt beskyttelse av Robin Schaefer da han varslet om feil i etterforskningen. 26. juni trakk politimester Geir Gudmundsen seg som politimester i Hordaland etter kritikken i Wiersholm-rapporten.

(NTB).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer