Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror du alt ligger klart for Clinton med Trump som motstander? Tro om igjen

Ekspertene spår bikkjeslagsmål fram til november.

DUELL: Det er vel bare å glede seg til duelle mellom disse to de neste seks månedene. Alt ligger klart for at Donald Trump og Hillary Clinton bli de respektive partienes kandidater. Foto:
AFP PHOTO / NTB scanpix
DUELL: Det er vel bare å glede seg til duelle mellom disse to de neste seks månedene. Alt ligger klart for at Donald Trump og Hillary Clinton bli de respektive partienes kandidater. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump har gjort absolutt alle spådommer til skamme siden han i fjor sommer annonserte at han ville stille som Det republikanske partiets presidentkandidat.

Etter snaue elleve måneder med dommedagsprofetier og forsøk på å kneble Trump, sikret han med en knusende valgseier i Indiana i natt at han blir Republikanernes presidentkandidat.

Selv om hun gikk på et overraskende tap i Indiana i natt, er Hillary Clinton etter alle solemerker Trumps motkandidat. Fram mot november blir det dermed valgkamp mellom Donald Trump og Hillary Clinton, før de stilles ansikt til ansikt i presidentvalget 8. november.

Det vil altså si at de to har et halvt år seg imellom før en vinner skal kåres. Det kommer til å bli grisete.

Nok hvite menn? Det har vært mye skriverier om at velgergruppen Trump tiltrekker seg, er sinte, hvite menn. Gjerne med mindre utdannelse og som i større grad er arbeidsledige.

En kjent analogi over dammen er at «det finnes kanskje ikke nok hvite menn i USA til at Trump kan bli president».

Trump er lenge blitt omtalt som en drømmemotstander for Clinton, all den tid han framstår splittende og med lite appell til svarte, kvinnelige og latino-velgere.

På alle meningsmålinger som måler de to opp mot hverandre i et potensielt presidentvalg i november, er det bare på den siste fra Rasmussen Reports at Trump har ledelsen, med knapp margin. I den ferskeste meningsmålingen, fra CNN og ORC, gjennomført like før primærvalget i Indiana, leder imidlertid Clinton med 13 prosentpoeng på Trump.

Det er den største ledelsen Clinton har på noen av de nasjonale meningsmålingene mot Trump. Washington Post mener målingen viser at det nå er Hillarys valg å tape.

Mislikt Rekordmange kvinner og latino-velgere oppgir i undersøkelser at de misliker Trump. Dermed har den republikanske kandidaten store velgergrupper som han sliter å overbevise i duell mot den tidligere førstedamen og utenriksministeren.

Mange tenker sikkert at Clinton vil cruise til seier i november, men så lett er det ikke.

  - Det er ikke så lett, men hun er klar favoritt. Vi ser det basert på meningsmålingene mot hverandre, men også det som kalles favourability. Der ligger Trump dårligere an enn noen kandidat i moderne historie, sier USA-kjenner og skribent for tidsskriftet Minerva, Jan Arild Snoen.

- Reagan var også langt etter i 1980, og Bush i 1988. Begge vant. Selv om enkelte nå sier at de aldri vil stemme på ham, vil partitilhørigheten normalt ha større betydning enn hvem som er kandidat, sier USA-ekspert og forsker ved Rokkansenteret UNI, Hilmar Langhelle Mjelde til Dagbladet.

- Men det er klart: Det må begynne å skje noe på målingene. Det må jevne seg ut over sommeren. Hvis han fortsatt er mislikt av 70 prosent av velgerne til høsten, kan han tape i samme størrelsesorden som Goldwater i 1964 og McGovern i 1972. Men partiet har enda god tid til å samle seg bak ham,

Skitten valgkamp CNBC spør seg om Clinton mot Trump kan bli den skitneste valgkampen i historien. Trump har gjentatte ganger gått til angrep på Hillary i valgkampen, og hun har fyrt tilbake. Vi kan bare forestille oss ordvekslingene og debattene når de to bare har hverandre å tenke på.

- Det blir åpenbart en skitten valgkamp. Vi har nærmest brukt opp alle adjektivene, og Trump har drevet skittent hele tida. Demokratene vil nok svare kjapt på Trumps angrep når de får muligheten, sier han.

- Det skal drives valgkamp, og det kan være hendelser som gjør utslag. Vi kan ikke si noe med sikkerhet, men Hillary er favoritt, gjentar Snoen.

Donald Trump har kjempet mot de aller fleste odds siden han annonserte sitt kandidatur 16. juni i fjor. Han har blitt dømt nord og ned, men så langt bare gjort kritikerne og spådommene til skamme.

 - Det er mange faktorer som taler imot ham, men vist at han kan overraske, sier Snoen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!