Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tror du ikke jeg vet at jeg er overvektig? Du vet ingenting om meg

Da tv-anker Jennifer Livingston fikk et hatefullt mobbebrev, tok hun oppgjøret direkte på lufta. «Vakkert og rørende», sier Jørgen Foss, leder av Foreningen for overvektige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jennifer Livingston er populært tv-anker for morgensendingene til lokalstasjonen WKBT i La Crosse i den amerikanske delstaten Winsconsin. Trebarnsmora har hatt den krevende jobben i årevis og er en kjent skikkelse i byen.

Jennifer får som alle andre som er på tv mye kritikk, men på fredag fikk hun en hatefull epost fra en advokat i byen som gjorde at hun nå ikke bare er populær i hjembyen, men har fått en fanskare over hele USA:

Brev fra advokat «Hei Jennifer,

Jeg pleier ikke å se frokost-tv-showet ditt, men jeg var innom en kort tur i dag. Jeg ble overrasket over å se at din fysiske tilstand ikke har bedret seg på flere år. Du kan umulig se på deg selv som et passende eksempel for ungdommene i byen vår, spesielt jentene. Fedme er et av de verste valgene et menneske kan ta og en av de farligste vanene å opprettholde.

Jeg avslutter med et håp om at du på nytt vurderer ditt ansvar som en offentlig person for å promotere en sunn livsstil.»

Jennifer ble, naturlig nok, både såret og opprørt over eposten og viste den til ektemannen Mike Thompson, også han tv-anker i WKBT. Thompson ble så rasende at han tenkte at nok fikk være nok og la ut hele eposten på sin Facebook-side - og resten er historie.

I løpet av helga har over 650 mennesker kommentert det hatefulle brevet til Jennifer og støtten til tv-ankeret har vært overveldende.

- Jeg er mer enn et tall på vekta Saken har skapt så mye oppmerksomhet for den lille tv-kanalen at Jennifer i dag gikk direkte på lufta i programmet og snakket rett til mobberen.

- Hundrevis av mennesker har ikke bare trøstet og oppmuntret meg, men tatt et standpunkt om at slike angrep ikke er akseptabelt, starter Jennifer, før hun glatt innrømmer at ja, hun er overvektig. Hun har noen kilo for mye.

Så henvender hun seg direkte til advokaten som skrev eposten til henne:

- JA, JEG ER OVERVEKTIG: Jennifer Livingston starter med å innrømme at hun er overvektig, men at «hun er mye mer enn et tall på vekta».
- JA, JEG ER OVERVEKTIG: Jennifer Livingston starter med å innrømme at hun er overvektig, men at «hun er mye mer enn et tall på vekta». Vis mer

- Men til personen som skrev eposten til meg: Tror du ikke at jeg vet det? At dine hatefulle ord forteller meg noe jeg ikke kan se selv? Du kjenner meg ikke, du er ikke min venn, du er ikke en del av familien min, og du innrømmer at du ikke en gang ser programmet mitt på tv. Så du vet ingenting annet om meg enn det du ser på utsiden.

- Og jeg er mye mer enn tallet på vekta.

Angriper mobbekulturen Jennifer fortsetter den direktesendte appellen med å fortelle seerne sine at oktober er den offisielle anti-mobbe-måneden, og at det ikke bare er hun som får hatefulle meldinger.

- Dette er et voksende problem, både på skolene våre og på internett. Det er et enormt problem i livene til unge mennesker som blir utsatt for denne type mobbing. Og som mor til tre små jenter, skremmer det livet av meg, sier Jennifer mens hun ser rett inn i kamera og forsikrer seerne om at det ikke er seg selv hun er bekymret for - «jeg har, bokstavelig talt, tykk hud».

- Det som virkelig gjør meg rasende er at det er unge mennesker som ikke vet bedre. Som får like kritiske eposter som jeg fikk, og i mange tilfeller enda verre, hver eneste dag. Internett har blitt et våpen, skolene våre har blitt en slagmark.

- Denne mobbingen har ungene lært et sted, de lærer det av sånne folk som skrev den eposten til meg. Hvis du er hjemme og snakker om «hun feite tv-dama», kommer sannsynligvis barna dine til å gå på skolen og kalle noen «feit». Tenk på det.

Hylles etter appellen Jennifers avslutter sin kraftfulle appell mot mobbing ved å minne alle ofre om at deres verdi ikke bestemmes av mobberne.

- Til alle dere unge som føler dere fortapt, som sliter med vekta, med hvilken hudfarge du har, med hvilken seksuell orientering du har eller med kviser i ansiktet, hør på meg nå. Ikke la mobberne definere din selvfølelse. Lær av hva som skjedde meg meg, at én persons hatefulle ord ikke betyr noen verdens ting sammenliknet med ropene til de mange.

Etter at Jennifers appell gikk på lufta i dag morges amerikansk tid har WKBTs Facebook-side blitt nedrent av seere og andre som ønsker å takke tv-ankeret for at hennes tøffe oppgjør med mobbingen. En kvinnelig seer kaller henne «et inspirerende og ekte forbilde for alle jenter, oss kvinner som har noen ekstra kilo og for alle andre som har blitt utsatt for mobbing. Du er virkelig en rockestjerne!»  

- Vakkert og rørende Jørgen Foss (23), leder av Landsforeningen for overvektige, blir også sterkt berørt av Jennifers appell.

- Det var utrolig vakkert og rørende, det er bare helt fantastisk at folk gjør sånne ting. Vi trenger at noen står stolt og rakrygget fram og forteller den fulle sannheten, sier Foss om Jennifers svar på det hatefulle brevet.

Foss mener det er spesielt viktig at offentlige personer tør å være rollemodeller.
- Dette handler om hva slags samfunn ungene våre skal vokse opp i. Vi trenger rollemodeller som sier at dette ikke er greit, det er faktisk ikke greit å kalle noen andre for feite, det er ikke greit å mobbe på grunn av utseendet. Jeg husker at mora mi sa at uansett hvordan folk ser ut, har de et lite hjerte der inne, sier Jørgen Foss.

LA UT PÅ FACEBOOK: Jennifers ektemann, Mikte Thompson, la ut eposten til kona på sin Facebook-side. Responsen har vært overveldende for ekteparet som har tre jenter sammen.
LA UT PÅ FACEBOOK: Jennifers ektemann, Mikte Thompson, la ut eposten til kona på sin Facebook-side. Responsen har vært overveldende for ekteparet som har tre jenter sammen. Vis mer

Lederen for Landsforeningen for overvektige har fått sin dose av hatsk sjikane etter at han ble kjent i offentligheten. 23-åringen forteller at han har fått drapstrusler fordi han profilerte en sak om sukkerskatt og han får stadig slengt «fettmonster» og andre hatefulle ord etter seg. Han håper at Jennifers appell kan få noen av mobberne til å våkne.

- Det kan være med å vkke alle de mennskene som skjuler seg bak et tastatur, som enkelt kaster ut av seg gørr og dritt om andre mennesker.

- VAKKERT OG RØRENDE: Jørgen Foss, leder av Foreningen for overvektige, synes appellen til Jennifer Livingston er «vakker og rørende». Han håper den kan være med å vekke mobberne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- VAKKERT OG RØRENDE: Jørgen Foss, leder av Foreningen for overvektige, synes appellen til Jennifer Livingston er «vakker og rørende». Han håper den kan være med å vekke mobberne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer