-Tror du jeg kan kjøre på sommerdekk?

Telefonen gløder hos Vegmeldingssentralen. Men meteorologene vet når våren er tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Vegmeldingssentralens opplysningstelefon 175 har glødet siden grålysningen. Og alle spør om det samme.

- Tror du jeg kan kjøre på sommerdekk?

Vaktoperatør Nina Williamson ved Vegmeldingssentralen Øst i Oslo har svart på det samme flere hundre ganger sammen med kollegene siden hun kom på jobb klokka 06.45. Når det er innringerkø på 175 ellers i landet, blir telefonkøen av usikre påsketurister sluset videre til Williamson.

Vaktoperatøren rister lettere oppgitt på hodet over norske påsketurister som drar til fjells på sommerdekk tidlig i april.

- Ta ansvaret selv

- Jeg svarer at det er snø og vått eller glatt på mange veistrekninger, særlige småveier. Så ber jeg folk ta ansvaret selv for hvordan bilen bør være skodd, sier vaktoperatøren ved Vegmeldingssentralen, som selv har i friskt minne at hun våknet til 15 centimeter nysnø den siste helgen for få år siden på Vestnes i Møre og Romsdal.

Flere enn normalt reiste hjem fra påskefjellet til de store byene sør og vest etter at snøen begynte å lave ned i går ettermiddag. På E6 inn til Oslo var trafikken tett til godt over klokka 22.

Riksvei 7 over Ustaoset og Hardangervidda åpnes etter planen klokka 12 i dag etter flere stengte døgn.

 PÅ SKLITUR:  Slik gikk påskehjemturen med denne bilen i Mo i Granvin i Hordaland i går ettermiddag. Det er fortsatt glatt veibane mange steder i Sør-Norge. Foto: Arnstein Karlsen.
PÅ SKLITUR: Slik gikk påskehjemturen med denne bilen i Mo i Granvin i Hordaland i går ettermiddag. Det er fortsatt glatt veibane mange steder i Sør-Norge. Foto: Arnstein Karlsen. Vis mer

Her finner du den oppdaterte oversikten over veiene.

 - Det har vært ubetydelig trafikk på formiddagen. Men alle skal jo hjem, og  at snøen fra i går ligger mange steder - det er ingen spøk, sier vaktoperatør Nina Williamson.

Fotballstarten reddet

Serieåpningen i de to øverste divisjonene i fotball i ettermiddag er berget. Det kommer i alle fall ikke mer snø over banene. Tromsø risikerer noen fnugg, men mannskapene på Alfheim har kontroll før TIL - Vålerenga blåses i gang 18.00.

- Møre og Romsdal og Trøndelag-fylkene har strålende vær i dag. Det er også mye bra vær i Sør-Norge, mens sør og vest må nøye seg med gråvær. Det begynner å regne på sørvestlandet i ettermiddag, og regnværet trekker mot Østlandet på kvelden, sier vakthavende meteorolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.no.

I går ble det målt mellom 40 og 60 centimeter nedbør flere steder på Sørvestlandet.

Våren begynner onsdag

- Når kommer våren?

- Vi er ikke helt ferdige med å tolke de siste værinformasjonene, men jeg tar sjansen på å varsle mer vår og forsommervær østafjells allerede fra onsdag. Torsdag eller fredag blir det også smak av forsommer på Vestlandet og i Trøndelag. Så må jeg studere litt nøyere på utsiktene for Nord-Norge, sier påskemeteorolog Mentzoni.

SOM JULEKVELDEN PÅ KJERRINGA: Mange påsketurister var ikke forberedt på snøværet som kom i Sør-Norge i går ettermiddag - her fra E6 sør fra Oslo.