Tror du taliban-soldater blir skremt av denne robotbikkja?

USA viser hva deres motstandere kan vente seg i framtida. Superrobot slettet 23 år gammel verdensrekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I framtida kan USAs motstandere bli overrasket av spurtende robothunder. I hvert fall hvis DARPA får det som de vil.

DARPA er et byrå under det amerikanske forsvarsdepartementet hvis mål er å sikre at USA beholder sitt teknologiske forsprang på det militære området.

I en nyhetsmelding på sine nettsider, skriver byrået at deres «Cheetah»-robot («Gepard»-robot) nå har satt verdensrekord for raskeste landrobot med bein. Roboten, som er en del av DARPAs MAximum Mobility and Manipulation (M3), kom opp i hele 30 km/t. Den tidligere verdensrekorden var på 21 km/t og stammet fra 1989.

- Bruken av roboter i fjerning av eksplosiver og miner har allerede reddet mange liv og hindret tusenvis personskader. Hvis robotenes begrensningene når det gjelder bevegelighet kan overvinnes, bør roboter bli langt mer effektive i den militære støtten i langt flere operasjoner, skriver DARPA.

Vi har tidligere skrevet om dronene utviklet ved GRASP-senteret ved Universitetet i Pennsylvania, som etterlikner svermadferd i naturen. Cheetah-roboten til DARPA etterlikner også naturens mestere.

- Roboten kopierer bevegelsene til raske dyr i naturen. Roboten øker skrittlengenden og øker hastigheten ved å bruke ryggen, akkurat slik som geparden gjør, skriver byrået.

Seinere i år vil en versjon av roboten som kan løpe fritt i terrenget bli testet utendørs. Robotprogrammet til DARPA har ikke som mål å utvikle roboter til spesielle militære operasjoner, men utvikler teknologi som potensielt kan bli benyttet i en rekke forskjellige militære scenarioer.

En annen fordel med robotene, er at de verken urinerer på døde fiender eller brenner koraner.