Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror et Norge uten Jesus er et kaldere Norge

Flertallet av nordmenn sier de ikke tror på gud. Oslos biskop tror blant annet muslimer bidrar til tydeligere gudstro blant kristne.

OPTIMISTBISKOP: Ole Christian Kvarme, biskop i Oslo, er optimist med tanke på tilslutninga om kirka. Foto: Oslo bispedømme
OPTIMISTBISKOP: Ole Christian Kvarme, biskop i Oslo, er optimist med tanke på tilslutninga om kirka. Foto: Oslo bispedømme Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  For første gang er det nå flere som sier de ikke tror på gud enn det er folk som sier de tror på gud. I tillegg kommer en stor gruppe tvilere.

Tallene kommer fra Norsk Monitors kartlegging av verdigrunnlag og holdninger, skriver Vårt Land. På spørsmålet «tror du på gud?» svarte 39 prosent nei, mens 37 prosent svarte ja. 

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme sier han likevel er optimistisk på vegne av Jesus' kår i Norge.

- Ja, igrunn så er jeg det, sier Kvarme på tross av at flertallet i Norge for første gang sier de ikke tror på gud.

Muslimer kan skape kristne Biskopen mener muslimer kan gi andre til å få et tydeligere syn på gud og Jesus. 

- Mitt inntrykk når jeg møter ungdom både på skoler og i menigheter, er at mange i dag har en tydeligere gudstro og kristen identitet enn da jeg var ung. Det er tilfellet både der kristne og muslimske ungdommer omgås, og i mer tradisjonelle miljøer. Det religiøse mangfoldet rundt oss gir større åpenhet for tro og religiøs identitet, ikke minst blant unge, hevder biskopen, hevder biskopen. 

Derfor tror Kvarme at duppen i gudstro i Norge snart vil avta. Han håper dagens ungdom vil få et mer bevisst forhold til den kristne tro enn det de voksne har i dag, spesielt dem som får kjennskap i islam hvor gudstro har en mer sentral plass i dagliglivet.  

Mediene får skylda Biskopen er likevel ikke overraska over de smått nedslående tallene fra Vårt Land. 

- Nei. Utviklingen i spørsmål rundt tro og religiøs identitet er sammensatt, og vi lever i et samfunn hvor ikke minst mediene formidler helt andre verdier enn de som er knyttet til en tro på Jesus kristus og et ønske om å være kristen, påstår Kvarme. 

23 prosent av de nesten 4.000 som har svart på undersøkelsen, som ble sendt ut med posten, sier de ikke vet. Ved Human-Etisk Forbund er man strålende fornøyd med dagens måling. 

- Flertallsarrogansen blant de kristne bør nok får seg en trøkk nå, sier Jens Brun-Pedersen til Dagbladet.

Et kaldere Norge Han mener disse tallene må få konsekvenser for det han kalles «de kristnes privilegier» i samfunnet.

- Vi bør ha diskusjon om skolegudstjenester på nytt og om de daglige kristne andaktene i NRK. Vi bør snakke om at det langt på vei bare er prester i fengsler og på sykehus og vi bør vurdere om det er så klokt å utnevne Den norske kirke til folkekirke i Grunnloven, sier Brun-Pedersen videre.

Biskop Kvarme sier et norsk samfunn uten gud er et kaldere samfunn.

- Vår sterke omsorg for syke og svake i samfunnet er forankret i kristen tro og kristne verdier. Dersom forankringa i gudstroa virkelig er på vei ned så frykter jeg vi får et kaldere samfunn, avslutter han. 

Hele Norges coronakart