Tror EU kan stanse Beiarn

EU-motstanderne i miljøbevegelsen setter nå sin lit til at regler fra Brussel kan stanse utbyggingen av Beiarn-vassdraget i Nordland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det juridiske bikkjeslagsmålet om Statkrafts utbygging av Beiarn-vassdraget i Nordland går videre. Mens namsretten behandler motstandernes begjæring om midlertidig forføyning av konsesjonsvedstaket fra 1989 - eller på norsk: Stanse utbyggingen slik at en kan få behandlet saken en gang til - ber nå Naturvernforbundet staten sette seg nærmere inn i regelverket for slike utbygginger.

- Akselsen plikter å si stopp

- EØS-avtalen pålegger regjeringen å sørge for nye konsekvensutredninger i utbyggingsaker når det dukker fram nye momenter. Følgene for laks, rein og sjørøye er ikke ordentlig utredet, og dermed har ikke Akselsen bare den muligheten han etterlyser til å gripe inn overfor Statkraft, han har faktisk plikt til å gjøre det, sier Jørund Soma, generalsekretær i Norges Naturvernforund, til Dagbladet.no.

Energiminister Akselsen, som etter eget utsagn leter «med lys og lykte» etter en måte å gripe inn overfor Statkraft på, tror neppe dette nye innspillet fra mostanderne får noen betydning.

- Jeg tar i mot alle innspill med takk, men det er ikke noen mangel på dokumentasjon i denne saken. Det er foretatt utredninger hele veien for å begrense skadevirkningene, og de pågår ennå.

Naturvernforbundet er ikke imponert over regjeringens juridiske rådgivere og hvordan de tolker regelverket i saken.

- De har tatt feil før. Ulverettssaken ga klart uttrykk for at de ikke har skjønt betydningen internasjonale miljøregler har for norsk lov, sier Soma.

Bellona mener heller ikke at Akselsens unnskyldninger for ikke å gripe inn holder mål.

- Han har momentene han trenger. Det står på viljen, sier Alvhild Hedstein, leder for miljøstiftelsens innenriksavdeling, til Dagbladet.no.

KREVER UTREDNINGER: - Norge kunne spart seg mye trøbbel hvis vi hadde utredet utbyggingsprosjekter bedre. Bare se på Gardermoen og Rikshospitalet, sier Naturvernforbundets Jørund Soma, her fra dagens demonstrasjon foran slottet.