Tror EU-satsing på biodrivstoff vil skape arbeidsplasser på bygda

Landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp)møter EUs landbrukskommissær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) er svært interessert i EUs ambisiøse satsing på biodrivstoff. - Det har et enormt potensial i seg, mener han.

Riis-Johansen møter fredag EUs landbrukskommissær Mariann Fischer Boel under den store mat- og landbruksmessen Grüne Woche i Berlin. Et viktig tema i møtet blir EU-kommisjonens ferske forslag om å satse kraftig på biodrivstoff i årene som kommer.

- EU-kommisjonen har lansert offensive mål, og jeg vil be om vurderinger knyttet til denne satsingen, sier Riis-Johansen til NTB.

EUs vurderinger kan være nyttige innspill til den norske regjeringens arbeid med tilsvarende planer og mål, påpeker landbruksministeren.
Potensial
- Reiseliv og bioenergi er de to hovedområdene som har mest konkret potensial i seg til å skape nye arbeidsplasser på bygda. Produksjon av bioenergi kan skape mange tusen arbeidsplasser, sier Riis-Johansen.

Det krever imidlertid en teknologisk videreutvikling.

- Det er først når vi kan bruke neste generasjons teknologi til å produsere biodrivstoff fra trevirke, at dette blir virkelig interessant for Norge, sier Riis-Johansen.


WTO
WTO-forhandlingene om en global handelsavtale blir en annen hovedsak i Riis-Johansens møte med EUs landbrukskommissær.

- Det er den store saken på landbruksområdet både for EU og Norge, sier han.

Det er ikke snakk om noe forhandlingsmøte mellom Norge og EU, men kun sonderinger og utveksling av informasjon om hvor man står i prosessen.

WTO-forhandlingene ble lagt på is i fjor sommer, men det arbeides nå aktivt i kulissene for å forsøke å få til et gjennombrudd i løpet av våren.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer