Tror flere gjør som Anne og Per-Kristian

I løpet av den siste uka har to av Kristin Clemets nærmeste venner stått fram som homofile. Nå tror Kristin Clemet at Per-Kristian Foss og Anne Holts åpenhet kan føre til at flere homofile kjendiser velger å stå fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag sto forfatter og tidligere justisminister Anne Holt fram, og i går fortalte Per Kristian Foss Oslo Høyres årsmøte at han er homofil.

Kristin Clemet var forlover da Anne Holt inngikk partnerskap med Cappelen-redaktør Tine Kjær i den norske ambassaden i Stockholm tidligere i uka. Holt bekreftet dette i Dagbladet tirsdag.

I går sto Clemets nære personlige og politiske venn gjennom mange år, Per-Kristian Foss, fram som homofil foran et fulltallig årsmøte i Oslo Høyre.

Flere gråt

Da han gikk opp på talerstolen for å fortelle sine politikervenner og hele den norske offentligheten at han var homofil, var han sikker i sin sak: Dette var tidspunktet han hadde ventet på. Og med et ferdig skrevet manuskript foran seg, fortalte han at han levde i et godt samliv med en mann som ga ham styrke og støtte i en tøff politisk verden.

- Å være homofil eller lesbisk gir ingen grunn til skam, sa Foss til årsmøtet.

Da han gikk ned fra scenen, var det til en stående, hjertelig applaus fra kolleger og venner.

- Det var flere som gråt. Det var et stort øyeblikk, sier en sentral Oslo-politiker til Dagbladet. Etterpå ble Per-Kristian Foss valgt til leder i Oslo Høyre med 163 stemmer. Bare tre var blanke.

- Privat valg


- Dette har vært en glad og god uke! Jeg synes det er kjempefint at det passet for Per- Kristian å gjøre dette nå, sier Kristin Clemet til Dagbladet. Hun var selv ikke til stede på Foss' store dag i Høyres Hus.

- Kan det være et startskudd til at flere homofile kjendiser står fram?

- Jeg tror det kan gjøre det lettere for andre, men dette er et privat valg som hver enkelt må ta. Uansett må den politiserte delen av homobevegelsen dempe seg, mener NHO-direktør Clemet.

Hun likte svært dårlig at venninnen Anne Holt av framtredende homoledere ble beskyldt for å ha sveket homosaken etter at hun bekreftet sitt partnerskap tidligere denne uka. Ifølge Kristin Clemet, som har flere homofile venner, er mange homofile grunnleggende uenige i homobevegelsens standpunkter.

- Mye av det homolederne står for, er omstridt blant de homofile selv. For dem er alt politikk. De bør vise langt større forståelse for at det kan finnes mange grunner til at en person velger å ikke stå åpent fram, understreker Clemet.

- På tide


I 1996 inngikk Ap-kjendis Anders Hornslien partnerskap med sin mangeårig kjæreste Vidar Ovesen. Hornslien satt i Kiel da Dagbladet snakket med ham i går kveld.

- Jeg synes det er på tide at flere offentlige og framtredende personer sier hvem de er. Vi er kommet et godt stykke på vei - i hvert fall lenger enn for bare ti år siden. Det er viktig at noen går foran, spesielt litt eldre personer som har levd i skjul for offentligheten, sier Hornslien.

Han har stor respekt for Per-Kristian Foss' valg.

- Rett og slett kjempeflott.

Startskudd


Høyre-byråd i Oslo, Erling Lae, har vært åpen homofil i 20 år. Han tror at Per Kristian Foss og Anne Holts åpenhet vil føre til en «alminneliggjøring» av det å stå fram som homofil.

- De ønsker ikke å gjøre det til et tema, og dermed blir det en mer avdempet måte å være åpen på, sier Lae.

VENTER FLERE: Kristin Clemet tror at det nå er lettere for andre homofile å stå fram.