VARETEKTSFENGSLES:  38-åringen som nå er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette etter imam-angrepet på Grønland i juni, er godt kjent for politiet fra de norskpakistanske gjengmiljøene. Nå blir han varetektsfengslet i fire uker. Foto: DAGBLADET / POLITIET
VARETEKTSFENGSLES: 38-åringen som nå er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette etter imam-angrepet på Grønland i juni, er godt kjent for politiet fra de norskpakistanske gjengmiljøene. Nå blir han varetektsfengslet i fire uker. Foto: DAGBLADET / POLITIETVis mer

Tror flere var involvert i angrepet på imamen

38-åring siktet for drapsforsøket aksepterte varetektsfengsling i dag. - Vil gi politiet anledning til å sjekke ham ut av saken, sier forsvarer Kai Vaag etter fengslingsmøtet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den straffedømte 38-åringen som er siktet etter det nær dødelige angrepet på imam Nehmat Ali Shah 16. juni, ble i dag besluttet varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav én uke i full isolasjon.

Oslo tingrett begrunnet fengslingen med bevisforspillelsesfare. «Retten har ved vurderingen lagt særlig vekt på at opplysningene så langt i saken tyder på at det er flere involverte», heter det i kjennelsen.

- Han svarer på alle de spørsmålene han får av politiet og sier han ikke har noe med dette å gjøre. Han samtykket til fengsling for å gi politiet anledning til å sjekke ham ut av saken, sier hans forsvarer, advokat Kai Vaag, til Dagbladet.

Mannen er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til dette, men nekter straffskyld. Politiet skal ha knyttet 38-åringen til det aktuelle området på Grønland i Oslo blant annet gjennom omfattende gjennomgang av overvåkningsvideoer fra nabolaget.

- Han er ikke gjort kjent med hva som skal underbygge mistanken mot ham, og han klarer ikke helt å se hvorfor han er pågrepet. Han ble overrasket, sier Vaag.

Politiet tror flere var involvert i angrepet, men politiadvokat Leif Morten Eide ville i ettermiddag ikke kommentere hvilken rolle 38-åringen skal ha hatt.

Young Guns-medlem Dagbladet skrev tidligere i dag at den 38 år gamle norskpakistaneren i mange år vært regnet som en del av gjengmiljøet Young Guns.

For fire år siden ble 38-åringen i Borgarting lagmannsrett dømt til ett og et halvt års fengsel i den store Yong Guns-saken der hele elleve personer fra miljøet ble tiltalt for blant annet flere alvorlige voldshendelser, ulovlige våpen og trusler.

Young Guns-mannen er totalt dømt nærmere ti ganger, seinest i en narkotikasak i 2010.

Verken forsvareren eller politiet vil kommentere gjengtilhørigheten i forbindelse med imam-saken.

Utsatt Shah ble forsøkt drept da han for to uker siden var på vei hjem fra kveldsbønnen i moskeen til boligen hans som ligger i nabokvartalet. Imamen ble angrepet med øks eller stikkvåpen og påført store skader av en mann som skal ha vært maskert med en hvit finlandshette.

Det har de siste åra vært ekstra sikkerhetstiltak rundt Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat-moskeen generelt og den trusselutsatte imam Nehmet Ali Shah spesielt.

Også en av mennene som tidligere har vært involvert i en konflikt rundt innsettelsen av imamen, har bakgrunn fra Young Guns-miljøet. Det er ikke kjent om politiet ser båndene til det kjente kriminelle miljøet som relevante i etterforskningen.

- NEKTER STRAFFSKYLD: Advokat Kai Vaag opplyste i ettermiddag at 38-åringen nekter for å ha noe med imam-drapsforsøket å gjøre, men  at han samtykker til fengsling for at politiet skal få rom til å sjekke ham ut av saken. Foto: Harald S.Klungtveit
- NEKTER STRAFFSKYLD: Advokat Kai Vaag opplyste i ettermiddag at 38-åringen nekter for å ha noe med imam-drapsforsøket å gjøre, men at han samtykker til fengsling for at politiet skal få rom til å sjekke ham ut av saken. Foto: Harald S.Klungtveit Vis mer