Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flystyrt i Iran:

- Tror flyet ble skutt ned

Norsk flyger og flyekspert støtter teorien om at det ukrainske flyet ble skutt ned over Iran. Her forklarer han hvorfor.

SKUTT NED: Denne videoen skal ifølge The New York Times vise at et missil treffer det ukrainske flyet som styrtet utenfor Teheran natt til 8. januar. Vis mer

SISTE: Canadas statsminister, Justin Trudeau, sier på en pressekonferanse torsdag kveld at de har bevis på at flyet ble skutt ned.

En Pentagon-kilde hevder i kveld at flyet som styrtet i Iran like etter avgang tirsdag, ble skutt ned av et iransk rakettforsvarssystem ved en feiltakelse.

Også en høytstående etterretningskilde i USA og en irakisk etterretningskilde oppgir disse opplysningene overfor Newsweek.

Den norske flygeren og luftfartseksperten Per Julius Helweg støtter teorien om at flyet ble skutt ned.

- Jeg tror ikke det kan ha styrtet, sier Helweg til Dagbladet.

- Uvanlig

- Jeg baserer dette på at vrakområdet er svært stort. Det er usannsynlig at en motorfeil fører til at flydeler treffer bakken over en så stor region.

Han fortsetter:

- I tillegg forsvant flyet plutselig fra radar, som er uvanlig, og som jeg tror skyldes at flyet falt fra hverandre på svært kort tid.

- Et annet moment er stedet ulykken skjedde på. Det skjedde i Iran samtidig som det var konflikter i området. Det kan ha vært et uhell i forsvarssystemet, eller at noen valgte å ta et vestlig fly for å hevne seg.

- Svært trygt fly

Helweg påpeker videre at flyet som styrtet anses som svært trygt.

FLYGER: Den norske flygeren og luftfartseksperten Per Julius Helweg støtter teorien om at flyet ble skutt ned. Foto: Privat
FLYGER: Den norske flygeren og luftfartseksperten Per Julius Helweg støtter teorien om at flyet ble skutt ned. Foto: Privat Vis mer

- Boeing 737 800 er en eldre type som er utrolig trygg, sier han.

Han sier han heller ikke tror en pilotfeil er grunn til styrten.

- Det kan jeg ikke tenke meg, for da ville flyet truffet bakken på ett sted og det ville forårsaket et kjempekrater. I dette tilfellet finner man vrakdeler over et helt kvartal.

Trump med mistanke

USAs president Donald Trump sier han har mistanke om at flystyrten i Iran onsdag kan ha skjedd som følge av at en feil ble begått og ikke mekanisk svikt.

- Jeg har mine mistanker. Flyet var over et ganske røft område og noen kan ha gjort en feil, sa Trump til journalister i Det hvite hus torsdag.

FLYSTYRT: 176 personer omkom, da et fly på vei fra Iran til Ukraina styrtet like etter avgang. Video: Expressen Vis mer

Uttalelsene kom etter at Newsweek, CBS og CNN viste til anonyme kilder som mener at flyet kan ha blitt skutt ned av iransk luftvernsystem ved en feiltakelse.

- Noen sier det var en mekanisk feil. Personlig tror jeg ikke det engang er et tema, sa Trump, som la til at «noe svært fælt skjedde».

- Ulogisk

Iran utelukker på sin side at et missil på avveie kan ha vært årsaken til at flyet styrtet.

- Flere nasjonale og internasjonale fly var i iransk luftrom samtidig på samme høyde på 2440 meter, uttaler Ali Abedzadeh, landets visesamferdselsminister.

Han sier ryktene om at et missil rammet flyet «umulig kan være korrekte».

- Det er ulogisk, sier han.

- Veldig alvorlig

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier at dersom flyet har blitt skutt ned, vil havarikommisjonen avdekke dette.

- Jeg har ingen kommentarer til uttalelsene om at flyet skal ha blitt skutt ned, men dersom det er tilfelle er det veldig alvorlig, sier Elnæs til Dagbladet.

- Hva vil skje videre nå?

- Det som skjer nå er at iranske myndigheter og den iranske havarikommisjonen samarbeider med den ukrainske havarikommisjonen. De arbeider trolig på stedet der flyet traff bakken, der de har funnet flyets svarte bokser.

- Nå har det kommet fram at det er skader på disse boksene, som innebærer at en del informasjon trolig ikke kan hentes ut fra dem, men om de kan få ut noe, er det interessant, sier flyanalytikeren.

- Vil finne årsaken

Ifølge Elnæs vil det ikke være noen forskjell i havarikommisjonenes arbeid om flyet har blitt skutt ned eller om det styrtet som følge av en ulykke.

- Havarikommisjonen vil uavhengig av dette undersøke alt som er igjen av flyet, og jeg antar at de vil finne årsaken, sier han.

Og dersom flyet ble skutt ned tror han dette vil komme fram under undersøkelsene.

- Havarikommisjonen vil kunne se om det har skjedd noe unormalt, sier Elnæs.

Trakk uttalelse

Boeing 737-800-flyet fra Ukraine International Airlines styrtet bare minutter etter avgang fra flyplassen i Teheran tirsdag. Alle de 176 om bord mistet livet.

Blant de 176 som omkom i ulykken, var det 82 iranere, 63 kanadiere, 17 svensker, fire afghanere, tre briter og minst to ukrainere.

Flyet tok av fra flyplassen i Teheran klokka 06.12 lokal tid, og styrtet kort tid etterpå. Pilotene skal ha forsøkt å snu, men foretok ikke noe radioopprop til tårnet, ifølge en foreløpig rapport.

Den ukrainske ambassaden i Iran uttalte onsdag styrten skyldes en teknisk feil i motoren, men valgte noen timer seinere å trekke uttalelsen.

Havarikommisjonen

Direktør William J. Bertheussen ved Statens Havarikommisjon i Norge sier at de ikke kan kommentere denne saken.

- Normalt har vi ikke kommentarer til undersøkelser vi selv ikke undersøker, sier Bertheussen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media