Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tror folk gjennomskuer regjeringen

Å holde kong Harald unna Krigskors-utdelingen er et uvørent forsøk på å framheve seg selv, mener kongekjenner Tor Bomann-Larsen.

VED SAMME BORD: Regjeringen og kongen opptrer ofte sammen, som her, under statsbesøket fra Sveits' president Doris Leuthard (i midten) i fjor. Under utdelingen av Krigskorset 8. mai holdt imidlertid kong Harald seg borte. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
VED SAMME BORD: Regjeringen og kongen opptrer ofte sammen, som her, under statsbesøket fra Sveits' president Doris Leuthard (i midten) i fjor. Under utdelingen av Krigskorset 8. mai holdt imidlertid kong Harald seg borte. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har i dag avslørt at kong Harald ble nektet å dele ut Krigskorset med sverd, Norges høyeste dekorasjon, under seremonien 8. mai. Isteden ble medaljen delt ut av forsvarssjef Harald Sunde, flankert av statsminister Jens Stoltenberg.

Forfatter og kongekjenner Tor Bomann-Larsen tror situasjonen er resultat av at regjeringen ønsker å sole seg i glansen av nasjonalt samlende symboler som tradisjonelt tilhører de kongelige.

- Symbolsk rolle Han ser medaljeutdelingen i sammenheng med selve kongeinstituttet.

- I henhold til Grunnloven er kongen øverstkommanderende for de militære styrkene. Det er vel å merke en symbolsk rolle - men det er også medaljeinstituttet, sier Bomann-Larsen til Dagbladet.

- Hva tror du egentlig har skjedd i kulissene, siden kongen til sjuende og sist holdt seg borte?

- Det virker på meg som om regjeringen har ønsket å markere seg på det nasjonale området - ved å ta funksjoner som skal virke nasjonalt samlende, og gjøre dem til sine. Det har vi bl.a. sett ved at de holdt en stor markering av frigjøringsdagen 8. mai, sier han og legger til:

- Men dette er nok noe folk gjennomskuer. Alle vet at Forsvaret og andre verdenskrig i folks bevissthet er noe som er nært knyttet til kongehuset.

- Ikke republikanisme - Hvordan kan man nå løse floken som er oppstått?

- Dette lar seg nok ikke løse en gang for alle. Men regjeringen gjør nok lurt i å analysere sin rolle, og spørre seg: Hva er vitsen med et konstitusjonelt monarki? I hvilke sammenhenger skal monarkiet fungere? Hva skal kongen gjøre?

- Tror du denne situasjonen er resultatet av republikanisme innad i regjeringen?

- Nei, det gjør jeg ikke. Det nok heller et forsøk på å framheve seg selv.

- Mye oppstyr Statsviter og kongekjenner Jon Gunnar Arntzen synes det er blitt vel mye oppstyr rundt saken.

- Regjeringen har sedvanen og retten på sin side her. Det fins flere eksempler på at kongen formelt tildeler en utmerkelse og setter navnet sitt på diplomet - men overlater selve utdelingen til noen andre, blant annet St. Olavs Orden, sier Arntzen til Dagbladet.

- Når det er sagt, stiller Krigskorset litt i en klasse for seg, siden dekorasjonen er så nært knyttet opp mot krigen og Forsvaret. Regjeringen burde har forutsett at det ville komme reaksjoner, sier han, og legger til:

- Man kan si at de har opptrådt litt klønete.

Arntzen ser for seg at regjeringen kunne unngått trøbbel ved å være framsynt nok til å inkludere de kongelige i seremonien på en eller annen måte.

- Han hadde ikke trengt å dele ut medaljen. Bare tilstedeværelsen ville trolig vært nok.

KONGEFORFATTER: Tor Bomann-Larsen er prisbelønt for sin bokserie om kong Haralds besteforeldre kong Haakon og dronning Maud. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
KONGEFORFATTER: Tor Bomann-Larsen er prisbelønt for sin bokserie om kong Haralds besteforeldre kong Haakon og dronning Maud. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media