Tror forsmådd sjåfør vil ta hevn

En forsmådd ambassadesjåfør utløste etterforskningen mot den norske diplomaten som nå er mistenkt for voldtekt av en filippinsk kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjåføren og diplomaten var tidlig på 90-tallet gift med hver sin filippinske søster. I 1999 ble det slutt mellom sjåføren og kona. Samme år giftet hans nyskilte kone seg med den norske diplomaten. Han hadde skilt seg fra hennes søster noen år tidligere, og samlivsbruddet førte til en opprivende rettsstrid om barna og eiendommen.

Familiedramaet kan ha vært medvirkende når den norske toppdiplomaten nå må forsvare seg mot voldtektsanklagen.

Det var nemlig den forsmådde sjåføren som sporet opp den filippinske kvinnen som i 1990 angivelig skal ha blitt voldtatt i ambassadeboligen i Bagdad. Han satte henne i forbindelse med advokat Terje Finsrud, som leverte voldtektsanmeldelsen til norsk politi.

Sjåfør og svoger

I 1990 var forholdet mellom sjåføren og diplomaten det aller beste. De jobbet begge ved den norske ambassaden i Bagdad og var altså gift de filippinske søstrene.

Saken starter i den urolige tida etter at Saddam Hussein invaderte Kuwait 2. august 1990.

Flere utenlandske borgere i Kuwait ble ført som gisler til Bagdad, blant dem flere tusen filippinske fremmedarbeidere. Hjemlandets ambassade hadde ikke plass til alle og ba via sjåføren - diplomatens svoger - om å huse flyktningene i den norske embetsboligen.

-  Jeg sa ja til å hjelpe og i løpet av august og september kom det flere puljer med flyktninger, forteller diplomaten til Dagbladet.

Fortellingen blir bekreftet av andre norske utsendinger som var på besøk hos diplomaten.

To av nordmennene bodde også i det samme huset i denne perioden. Også de kom fra Kuwait.

«Flyktningleir»

-  Jeg oppfattet det som vel sjenerøst å åpne embetsboligen for alle disse menneskene. Det så ut som en flyktningleir. Det var folk overalt, sier en norsk utsending.

Diplomaten selv anslår at han ga husly til et par hundre filippinere i løpet av den tida det tok å få flyktningene evakuert fra det da krigstruede Irak. Hans sjåfør og svoger organiserte det praktiske, og sørget for å frakte mat og livsnødvendigheter fra den filippinske ambassaden til embetsboligen.

Kvinnen som nå har anmeldt diplomaten for voldtekt, skal ha vært blant flyktningene som fikk husly i embetsboligen.

Til Filippinene

Det var i 1994 at diplomatens første ekteskap gikk i oppløsning. Samme år hadde han etter eget ønske blitt utstasjonert ved ambassaden i Manila på Filippinene.

Diplomaten ønsket å annullere ekteskapet, noe som i det katolske Filippinene er en møysommelig prosess. Det tok to år og flere rettssaker før den opprivende skilsmissen var et faktum.

Diplomaten ble tilkjent foreldreretten til parets to barn, og tilkjent parets felles eiendom i Filippinene.

Samtidig brøt han forbindelsen med sin tidligere svoger. Den eneste han holdt kontakt med var sin ekskones søster, altså sjåførens kone. Hun tok seg av de to barna til diplomaten og søsteren i den vanskelige tida. Men også hennes ekteskap med ambassadesjåføren var på havariets rand. I 1999 fikk hun det annullert, og samme år giftet hun seg med den norske diplomaten. Paret er fortsatt gift.

Diplomatens ekskone og ekssvoger har siden ikke vært på talefot med diplomaten

Kritisk søkelys

5. februar 2004 fikk VG et tips om at nordmannen Einar Andreassen satt i husarrest i Manila på sjuende året, tiltalt for økonomisk utroskap, men uten lov og dom. Avisas artikkelserie skapte et inntrykk av at norsk UD og ambassaden på Filippinene spesielt hadde forsømt sine plikter. Den nå voldtektsanmeldte diplomatens opptreden var i fokus, og etter hvert satte også VG søkelys på hans økonomiske aktivitet i Filippinene.

En av dem som reagerte etter artiklene var advokat Terje Finsrud, som tilbød å representere Andreassen i Norge.

Som et ledd i sitt arbeid med saken, sendte Finsrud en privatdetektiv til Filippinene. Dagbladet er kjent med at detektiven var i kontakt med diplomatens tidligere svoger og ekskona. Det var diplomatens tidligere svoger som gjorde dem kjent med den angivelige voldtekten i Bagdad 15 år tidligere.

-  Jeg kan bekrefte at det var en tidligere ansatt hos diplomaten i Bagdad som gjorde oss kjent med forholdet, sier advokat Terje Finsrud.

I starten av februar i år leverte han en anmeldelse til politiet i Oslo på vegne av en filippinsk kvinne. Hun anmeldte en av Norges mest erfarne diplomater for voldtekt. Politiet har tatt saken alvorlig.

-  Utsatt for komplott

Onsdag kveld ble diplomaten kjent med anklagen. Torsdag var saken på VGs førsteside og fredag intervjuet avisa kvinnen som hevder hun ble voldtatt flere ganger i embetsboligen i Bagdad.

Diplomaten mener han er utsatt for et komplott.

- Min ekskone har sverget å ta knekken på meg. Vi ligger fortsatt i en rettslig strid om økonomiske forhold. Jeg ser på voldtektsanklagen som siste forsøk i en lang kamp for å ødelegge meg, sier han.

Tas alvorlig

Mandag for ei uke siden kom politiadvokat Svein Holden tilbake fra Filippinene etter å ha avhørt kvinnen, flere vitner som skal ha vært i ambassadeboligen og andre vitner med tilknytning til saken. Overfor Dagbladet ønsker han ikke å opplyse om han har snakket med diplomatens tidligere svoger eller ekskone.

Kvinnen skal etter det Dagbladet forstår ha brutt sammen flere ganger under avhøret.
 

Til VG skal hun ha sagt: -  Det har vært veldig tøft å snakke om det, men samtidig håper jeg nå at saken tas på alvor. Alt jeg ber om er rettferdighet.

Diplomaten kommer til Norge denne uka for å avgi sin forklaring. Politiet vil deretter ta stilling til de videre skritt i saken.

-  Jeg har ikke gjort det som er blitt beskrevet i media. Jeg føler meg maktesløs, men håper å bli renvasket når jeg kommer til Oslo for å forklare meg, sier diplomaten.

FAMILIEDRAMA: Både diplomaten (bildet) og sjåføren jobbet her ved den norske ambassaden i Bagdad tidlig på 90-tallet. De var gode venner, men det var før diplomaten giftet seg med sjåførens ekskone.