<strong>SAVNET:</strong> Ubåten San Juan er savnet etter et rutineoppdrag i Ushuaia nær sørspissen av Argentina. Foto: Argentinas forsvarsdepartement
SAVNET: Ubåten San Juan er savnet etter et rutineoppdrag i Ushuaia nær sørspissen av Argentina. Foto: Argentinas forsvarsdepartement Vis mer

Tror forsvunnet ubåt vaker i overflaten, men ingen aner hvor den er

Nå får myndighetene hjelp fra Nasa i jakten på den savnede ubåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SISTE: Lørdag ble det registrert nødsignaler fra den savnede ubåten, opplyser Argentinas forsvarsdepartement ifølge AFP.

Dermed har redningsmannskapet fått fornyet håp om at det finnes gjenlevende blant mannskapet på 44 som har vært savnet siden onsdag.

Ifølge Reuters opplyser departementet at fartøyet mest sannsynlig har prøvd å kommunisere via satellittsignaler i løpet av lørdag. Videre forteller de at de har registrert hele sju mislykkede forsøk på å komme i kontakt via satellittsignaler, som de tror at kom fra den savnede ubåten.

(Dagbladet): Den argentinske marinen igangsatte før helga en omfattende søk- og redningsoperasjon, etter at en militær ubåt med 44 personer om bord ble meldt savnet.

Lørdag gikk den argentinske presidenten Mauricio Macri ut og lovet at myndighetene vil bruke alle nødvendige ressurser for å finne ubåten så snart som mulig.

- Vi er forpliktet til å bruke alle nødvendige nasjonale og internasjonale ressurser for å finne ubåten ARA San Juan så snart som mulig, sa presidenten lørdag, ifølge avisa La Nacion.

- Grusomme følelser

<strong>Historisk:</strong> Dette bildet, som blir delt av Argentinas marine, viser Eliana Krawczyk. Hun ble historisk som Argentinas første kvinnelige ubåt-offiser. Nå er hun en av 44 personer som er savnet, etter at ubåten «ARA San Juan» ga sitt siste livstegn onsdag. Foto: Argentinas marine
Historisk: Dette bildet, som blir delt av Argentinas marine, viser Eliana Krawczyk. Hun ble historisk som Argentinas første kvinnelige ubåt-offiser. Nå er hun en av 44 personer som er savnet, etter at ubåten «ARA San Juan» ga sitt siste livstegn onsdag. Foto: Argentinas marine Vis mer

Macri opplyste samtidig om at regjeringen er i kontakt med familiemedlemmer av de 44 savnede.

- Timene som flyr unna bekymrer meg. Jeg kjenner på en sammenblanding av grusomme følelser. Vi blir nervøse, det er stillhet og stadige blikk, sier Marcela González, kona til en av de 44 savnede, ifølge avisa.

Hun befinner seg på militærbasen Mar del Plata, sammen med familiemedlemmer og pårørende av de savnede.

- Vi er fortvilte og redde i denne situasjonen, men vi har et håp om at de kommer tilbake, sier kvinnen videre.

Står uten spor

Ubåten «ARA San Juan», av typen TR-1700 hadde vært på et rutineoppdrag ved marinebasen Ushuaia nær sørspissen av Argentina og var på vei tilbake til marinebasen ved Mar del Plata, om lag 400 kilometer sør for Buenos Aires, da det onsdag ble helt stille, skriver NTB.

Fredag ble minst ett observasjonsfly og en rekke marinefartøy satt inn i søket. Siden har også et av romfartsorganisasjonen Nasas forskningsfly kommet for å bistå. Samtidig har britiske myndigheter, samt en rekke av Argentinas naboland, tilbudt hjelp, etter at ubåten forsvant 430 kilometer utenfor den argentinske kysten.

Til tross for en omfattende leteaksjon, står myndighetene fortsatt uten spor.

Myndighetene mistenker at ubåtens kommunikasjonssystem kan ha blitt ødelagt i forbindelse med en brann om bord.

- Dersom det er et problem med kommunikasjonsutstyret, så skal fartøyet komme til overflaten, sa marinetalsmann Enrique Balbi fredag.

Heftes av dårlig vær

<strong>SAMLET:</strong> Familie og pårørende er samlet ved marinebasen i Mar del Plata. Der venter de på livstegn fra de 44 personene som er savnet. Foto: Alejandro Moritz / AFP / NTB Scanpix
SAMLET: Familie og pårørende er samlet ved marinebasen i Mar del Plata. Der venter de på livstegn fra de 44 personene som er savnet. Foto: Alejandro Moritz / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Ett døgn seinere har de fortsatt ikke klart å finne ubåten.

- Vi har ikke klart å finne, observere eller kommunisere med ubåten. Observasjoner har vist seg vanskelig, til tross for mengden båter, skip og fly som er involvert i søket, sa marinetalsmann Enrique Balbi under en pressekonferanse, ifølge BBC.

Redningsmannskapets oppgave har blitt ytterligere forverret av kraftig vind og høye bølger, skriver kanalen. Balbi understreket at antallet timer som nå har passert uten noen form for kommunikasjon med mannskapet om bord gir grunn til bekymring.

Argentinas forsvarsminister, Oscar Aguad, avbrøt fredag sitt besøkt til Canada for å følge situasjonen i hjemlandet, skriver La Nacion.

Ble reparert

<strong>STILLE:</strong> Ubåten ble meldt savnet i havet utenfor det sørlige Argentina fredag. Da hadde det gått to dager siden den sist ga fra seg signaler om posisjon. Det argentinske forsvaret har satt i gang en stor leteaksjon etter fartøyet. Foto: Argentinas forsvarsdepartement
STILLE: Ubåten ble meldt savnet i havet utenfor det sørlige Argentina fredag. Da hadde det gått to dager siden den sist ga fra seg signaler om posisjon. Det argentinske forsvaret har satt i gang en stor leteaksjon etter fartøyet. Foto: Argentinas forsvarsdepartement Vis mer

Ubåten ble bygget i Tyskland i 1985, og satt i drift i Argentina ett år seinere. Fartøyet er 66 meter langt og 7,5 meter bred.

La Nacion skriver at ubåten gjennomgikk omfattende reparasjoner i 2008, noe landets forsvarsmyndigheter håpet skulle forlenge levetida med opp mot 30 år.

- Den finnes ingen indikasjoner på at noe alvorlig har skjedd, den stoppet bare å kommunisere. Arbeidet med å tvinge gjennom en kommunikasjonsforbindelse ble igangsatt, men det har så langt ikke vært vellykket, opplyser Balbi, ifølge avisa.

Forsvaret har også beordret alle landets militærbaser om å konstant søke etter tegn på kommunikasjon fra ubåten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer