Tror fortsatt Madeleine ble kidnappet

Britisk politi har liten tro på kolleger i Portugal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PORTIMAO (Dagbladet.no): Kate og Gerry McCann reiste i dag hjem fra Portugal med status som mistenkte etter datteren Madeleines forsvinning 3. mai i år.

Men nå stilles det en rekke spørsmålstegn ved det portugisiske politiets beviser. Det spekuleres også i at foreldrene har fått status som mistenkt av taktiske årsaker, for å presse fram en tilståelse.

Se Dagbladet.nos bildeserie med kommentarer.

Ifølge britiske Mail on Sunday sier kilder nær det britiske politiet, som er del i etterforskningen, at bevisene som knytter foreldrene til saken langt fra er krystalklare.

Bevis med dårlig kvalitet?

Det er spesielt knyttet bekymring til om portugisisk politi behandlet familiens ferieleilighet riktig i de første timene etter at Madeleine ble meldt savnet, og at bevisene fra leiligheten kan ha fått redusert kvalitet og verdi, skriver avisa.

- Leiligheten ble så dårlig behandlet at bevis funnet der kan være for dårlige til å støtte en siktelse, sier en kilde til avisa.

- Så britiske politis hovedteori er fortsatt at hun ble kidnappet.

 STOR OPPMERKSOMHET:  Ekteparet McCann ble fulgt tett helt til flyplassen da de dro fra Portugal i dag tidlig. De kjørte i den samme leiebilen som politiet skal ha funnet avgjørende beviser i. Foto: Torbjørn Grønning.
STOR OPPMERKSOMHET: Ekteparet McCann ble fulgt tett helt til flyplassen da de dro fra Portugal i dag tidlig. De kjørte i den samme leiebilen som politiet skal ha funnet avgjørende beviser i. Foto: Torbjørn Grønning. Vis mer

DNA fra kosedyr?

Det stilles også spørsmål ved de angivelige blodsporene i familiens leiebil. Nå viser det seg at det ikke er sikkert det er blodspor, som det først ble hevdet, men en annen type DNA. McCann-leiren har forsvart seg med at DNA-sporene kan komme fra Madeleines favorittkosedyr, som foreldrene fortsatt har med seg overalt.

Det er også frykt for at mistankestatusen mot foreldrene er brukt for å presse fram en tilståelse.

Hvorfor kjørte de fortsatt samme leiebil?

I tillegg stiller flere spørsmål med hvorfor familien fortsatt har fått lov til å i Renault Scenic-leiebilen som det er blitt funnet DNA-spor i.

McCann-familien kjørte faktisk den samme leiebilen da de i dag tidlig kjørte de drøye sju milene fra Luz til flyplassen i Faro.

Leiebilen ble returnert til foreldrene to og en halv dag etter at politiet undersøkte den, skriver Daily Mail.

Likhunder skal blant annet ha markert i bilens bagasjerom.

- Det er veldig rart. En skulle virkelig forvente at slike viktige bevis skulle blitt bevart, sier Lord MacKenzie, tidligere politietterforsker, til Daily Mail.

Hvorfor leiebil etter 25 dager?

Familien leide bilen 25 dager etter at Madeleine forsvant og dagen før de dro til Roma for å møte paven. Det er blitt stilt spørsmål ved hvorfor ekteparet da skulle trenge en leiebil, spesielt siden de ikke hadde hatt behov for en bil tidligere under oppholdet.

McCann-leieren slår tilbake med at det var flere i miljøet rundt ekteparet som trengte en bil, og at flere av dem har brukt den, ikke bare ekteparet.

MISTENKTE: Kate og Gerry McCann forlater villaen der de har bodd i Luz i Portugal.