<strong> SABOTASJE:</strong>  Svensk politi sier det er 100 prosent sikkert at høymasten som knakk og raste sammen på søndag utafor Borås, ble utsatt for sabotasje. Èn ledende polititeori, er at sabotasjen kan ha blitt utført av fremmede makter som en stresstest. Foto: Adam Ihse / TT / NTB Scanpix
SABOTASJE: Svensk politi sier det er 100 prosent sikkert at høymasten som knakk og raste sammen på søndag utafor Borås, ble utsatt for sabotasje. Èn ledende polititeori, er at sabotasjen kan ha blitt utført av fremmede makter som en stresstest. Foto: Adam Ihse / TT / NTB Scanpix Vis mer

Tror fremmede makter står bak mastsabotasje i Sverige. Kan være en stresstest, ifølge politiet

Da høymasten på 332 meter raste sammen, kunne Sveriges kommunikasjonsevne ha gjort det samme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På søndag raste den 332 meter høymasten Häglaredsmasten ned utafor Borås i Sverige.

Høymasten, som sender radio- og TV-signaler til hundretusenvis av svensker i området, skal også sende såkalte VMA-meldinger, altså viktige meldinger til allmennheten, i krisetider.

Da 200 meter av den 332 meter høye radiomasten raste søndag, ble denne evnen svekket. Én radiokanal, P4 Sjuhärad, får fremdeles ikke sendt ut signaler.

Kan være stresstest Det er én av flere aspekter ved søndagens dramatiske hendelse svensk politi mener kan tyde på at en fremmed makt sto bak mastsabotasjen.

Det melder svenske Aftonbladet.

- Vi er hundre prosent sikre på at det handler om sabotasje, sier etterforskningsleder Jan Johansson til den svenske avisa.

Han utelukker ikke muligheten for at mastsabotasjen kan være en stresstest utført av nettopp fremmede makter. Masten er et beskyttet objekt og ligger inne på et avsperret område.

- Det kan være noe internasjonalt, at de vil prøve å se hva som skjer når man slår ut en sånn mast, sier etterforskningslederen.

Sikkerhetspolitiet koblet på Forsvarsexperten Stefan Ring forteller til Aftonbladet at politiets mistanker om at fremmede makter kan stå bak sabotasjen, er interessante, men også litt usannsynlig.

- Samtidig sier jeg dette med forbehold om at hvis det finnes en internasjonal gruppering, så har de antakeligvis gjort en analyse på at det finnes sårbarheter i det svenske samfunnet som man kunne tenke seg å teste. Og hvis det er sånn at de (politiet journ. anm) har informasjon om det, så må jeg si at det føles urovekkende, sier han.

Etter at masten raste på søndag, ble det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) og Forsvarsmakten, forsvaret i Sverige, koblet på saken.

Det er likevel svensk politi som tar hånd om etterforskningen så langt, ikke sikkerhetspolitiet.

Gjør befaring med helikopter I dag gjennomfører politiet undersøkelser med helikopter av den gjenværende delen av masten. De går også dør til dør i området for å avhøre potensielle vitner som kan ha sett gjerningspersonene.

Det er igjen 150 meter av masten, og det er fremdeles en fare for at mer av masten kan rase.

- Vi kommer til å se på hvordan skadene er og hvordan vi kan sikre det som står igjen, sier pressetalsperson Marcus Hartmann i Teracom, selskapet som eier masten, til svenske Expressen.

<strong> BESKYTTET OBJEKT:</strong>  Høymasta i Borås er et såkalt beskyttet objekt og står inne på et avsperret område. Foto: Adam Ihse / TT / NTB Scanpix
BESKYTTET OBJEKT: Høymasta i Borås er et såkalt beskyttet objekt og står inne på et avsperret område. Foto: Adam Ihse / TT / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer