Tror fremmede makter står bak mastsabotasje i Sverige. Kan være en stresstest, ifølge politiet

Da høymasten på 332 meter raste sammen, kunne Sveriges kommunikasjonsevne ha gjort det samme.

SABOTASJE:  Svensk politi sier det er 100 prosent sikkert at høymasten som knakk og raste sammen på søndag utafor Borås, ble utsatt for sabotasje. Èn ledende polititeori, er at sabotasjen kan ha blitt utført av fremmede makter som en stresstest. Foto: Adam Ihse / TT / NTB Scanpix
SABOTASJE: Svensk politi sier det er 100 prosent sikkert at høymasten som knakk og raste sammen på søndag utafor Borås, ble utsatt for sabotasje. Èn ledende polititeori, er at sabotasjen kan ha blitt utført av fremmede makter som en stresstest. Foto: Adam Ihse / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På søndag raste den 332 meter høymasten Häglaredsmasten ned utafor Borås i Sverige.

Høymasten, som sender radio- og TV-signaler til hundretusenvis av svensker i området, skal også sende såkalte VMA-meldinger, altså viktige meldinger til allmennheten, i krisetider.

Da 200 meter av den 332 meter høye radiomasten raste søndag, ble denne evnen svekket. Én radiokanal, P4 Sjuhärad, får fremdeles ikke sendt ut signaler.

Kan være stresstest Det er én av flere aspekter ved søndagens dramatiske hendelse svensk politi mener kan tyde på at en fremmed makt sto bak mastsabotasjen.

Det melder svenske Aftonbladet.

- Vi er hundre prosent sikre på at det handler om sabotasje, sier etterforskningsleder Jan Johansson til den svenske avisa.

Han utelukker ikke muligheten for at mastsabotasjen kan være en stresstest utført av nettopp fremmede makter. Masten er et beskyttet objekt og ligger inne på et avsperret område.

- Det kan være noe internasjonalt, at de vil prøve å se hva som skjer når man slår ut en sånn mast, sier etterforskningslederen.

Sikkerhetspolitiet koblet på Forsvarsexperten Stefan Ring forteller til Aftonbladet at politiets mistanker om at fremmede makter kan stå bak sabotasjen, er interessante, men også litt usannsynlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer