Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror Frp stenger døra for KrF og Venstre

Siv Jensen regner med at Frp vil sette KrF og Venstre på gangen i sin nye strategi for regjeringsmakt etter 2021.

TILBAKE PÅ STORTINGET: Frp-leder Siv Jensen synes det er fint å være tilbake på STorti Foto: Nina Hansen
TILBAKE PÅ STORTINGET: Frp-leder Siv Jensen synes det er fint å være tilbake på STorti Foto: Nina Hansen Vis mer

- La meg først si at det å være tilbake på Stortinget er kjempestas, kjempegøy. Det var helt riktig å gå ut av regjering. Så er spørsmålet; hva nå?

Frp-leder Siv Jensen er tilbake på Stortinget.

To uker etter at partiet gikk ut av regjering er strategidiskusjonen i partiet i full gang. Både pressen, opposisjonen og garantert også regjeringspartiene, er spent på å se hvilken linje Frp legger seg på.

Avviser opposisjonen

Opposisjonen har gjort minst 20 forsøk i Stortinget på å lokke Frp til å stemme mot regjeringen.

Frp har foreløpig stemt ned alle forslagene.

- Vi har pekt på Erna Solberg som statsminister. Vi kommer ikke til å finne oss veldig godt til rette i et nært, varig eller fortrolig samarbeid med verken Arbeiderpartiet eller SV, eller Senterpartiet for den saks skyld, sier Jensen til Dagbladet.

Hun sier partiet vil ta ansvar for det de har vært med på i de seks og et halvt årene de satt i regjering.

- Det er veldig lett for noen av opposisjonspartiene å danne flertall om å øke en utgift, men å bruke det samme flertallet for å skape en inndekning kommer aldri til å skje. De partiene kniper systematisk etter å øke skatter og avgifter. Det er helt utelukket for vår del. Det vil være enkeltsaker der det kan være mulig å se for seg at vi kan danne andre flertall i Stortinget, men ikke noe varig samarbeid, fastslår hun.

- Samlet parti

- De første dagene da dere var ute av regjering ble det varslet omkamp fra Frp-representanter på nær sagt alle fagfelt. Er det uenighet i gruppa om denne strategien?

- Nei, stortingsgruppa står veldig samlet i hvordan vi skal jobbe framover. Det er klart at i akkurat de dagene hvor vi gikk ut av regjering, var det veldig mange som kjente på veldig mange følelser, sier Jensen som slår fast:

ADVARER: Frp-leder Siv Jensen avviser samtlige forslag fra opposisjonen, selv om mange av dem har støtte i Frp's program. Video: Stortinget TV. Vis mer

- Nå har vi diskutert grundig gjennom. Jeg opplever at vi er veldig enige.

Sp-stikk

- Dere har blitt beskrevet av for eksempel Sp som et støtteparti for regjeringen. Er dere det?

- Vi er et opposisjonsparti. Men det er et ikke-sosialistisk flertall på Stortinget. Det er ikke til å komme unna. Så skjønner jeg at Sp og andre har behov for å sette ulike lapper og lage karakteristikker. Det er først og fremst et utslag av at Sp nå synes det er litt vondt og vanskelig fordi det spillerommet de har hatt er nå blitt mye smalere, men deres kommentatorrolle er ikke så interessant for meg.

Selv om hun ikke vil at Frp skal beskrives som et støtteparti, vil Siv Jensen fortsatt samarbeide med Erna Solberg i Stortinget.

Venstre og KrF ut

Fram mot stortingsvalget i 2021 vil det komme endringer av strategien rundt mulig regjeringsdeltakelse varsler Jensen.

- For mange år siden, da vi forberedte oss på å bli et regjeringsparti var strategien at vi skulle samarbeide med Høyre, og om nødvendig også KrF og Venstre. Mitt tips er at denne «om nødvendig KrF og Venstre» kommer til å falle bort, sier Jensen, og utdyper:

- Det var etter at regjeringen ble utvidet med begge de to partiene at utfordringene virkelig kom i forhold til samarbeidet.

Bare en av flere ting i spill

Hun understreker at dette vil det være opp til landsstyret å ta stilling til - og vil ikke si noe konkret hva hun mener partiet bør gjøre.

Det er imidlertid ikke det eneste som er i spill hva gjelder partiets strategi fram mot valget.

- Det andre store, er stolpen med at vi ikke støtter en regjering vi ikke er en del av, som også vil være gjenstand for debatt. Det tredje er at det er det største partiet som bør ha statsministeren, sier Jensen.

I begge de to foregående valgene har Frp vært tydelige på at de går til valg på Erna Solberg (H) som statsminister, men det skal diskuteres på nytt nå.

- Alle disse tingene kommer jo som en del av strategien som handler om politikkutvikling, strategiutvikling, veien fram mot 2021, sier Jensen som ikke vil si noe om hvor hun står i disse spørsmålene.

- Jeg har mange tanker om disse tingene, men jeg mener at å tømme ut alt jeg mener om det i forkant ikke er riktig, for jeg vil høre hva landsstyret mener om disse tingene, sier hun.

- Lever farlig

- Situasjonen nå er jo i praksis at dere støtter en regjering dere ikke er en del av?

- Nei, situasjonen nå er at Erna Solberg fortsetter i en mindretallsregjering og er avhengig av å søke Stortinget for flertall for politikk. Så spør du henne, tror jeg at hun - mer enn noen andre - er klar over at hun lever farlig hvis hun trekker regjeringens politikk for langt til venstre over tid, sier hun.

- Så er det klart, vi kommer til å være konstruktive, samarbeide opp mot regjeringspartiene for å få våre gjennomslag. Men ikke for enhver pris.

STØTTER FRP: Statsminister Erna Solberg er fornøyd med hvordan Frp opptrer utenfor regjering. Video: Mats Rønning og Christian Wehus Vis mer

Frykter delt Frp

Frps stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad sa i et intervju med Adresseavisen tidligere denne uken at han fryktet et delt Frp, hvor noen ønsker å være i regjering og noen ikke ønsker det.

- Jeg er bekymret for at noen skal bli veldig tilfreds i opposisjonsrollen og at kun å fremme egen primærpolitikk skal være målet, utdypet han i et intervju med Dagbladet.

I en sak torsdag, skriver Dagbladet at det er ulike syn i Frps stortingsgruppe på hvor langt man skal gå i å påføre Erna Solberg (H) nederlag i Stortinget.

Frp-leder Siv Jensen er ikke enig i beskrivelsen.

- Det er ingen uenighet, vi har gått gode, brede runder i stortingsgruppa på hvordan vi skal jobbe. Jeg opplever at vi er veldig enige. Vi har utrolig hyggelig, spennende gruppemøter om dagen, og jeg opplever at det er en samlet gjeng som trekker i samme retning og er samlet i veivalgene vi tar.