MÅ KUTTTE Onsdag 17. desember er det rentemøte i Norges Bank, og ekspertene mener styringsrenta må ned minst 1 prosentpoeng. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
MÅ KUTTTE Onsdag 17. desember er det rentemøte i Norges Bank, og ekspertene mener styringsrenta må ned minst 1 prosentpoeng. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

- Tror Gjedrem hopper etter svenskene

Ekspertene forventer kutt på minst 1 prosentpoeng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladets økonomiekspert og programleder i «Luksusfellen», Hallgeir Kvadsheim, er ikke veldig overrasket over svenskenes rentekutt. Og han tror Norge følger etter.

- Det er ingen grunn til å tro at Svein Gjedrem vil kutte styringsrenta mindre enn 1 prosentpoeng, sier Kvadsheim.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er enig.

- Vi har sagt at vi tror Norges Bank kommer til å kutte renta med 1 prosentpoeng, men vil ikke utelukke at de kan kutte enda mer. Jeg mener de nå burde kunne ta mer enn 1, sier Andreassen til Dagbladet.no

- Sverige hardere rammet
Kvadsheim tror ikke Gjedrem kommer til å ta like hardt i som sin svenske kollega.

- Foreløpig er svenskene mye hardere rammet av finanskrisa enn Norge, og har derfor behov for å kutte mer, sier Kvadsheim.

Han påpeker at det er svært viktig for Norge hva som skjer i Sverige - og resten av Europa.

- Vi blir jo tatt av de samme kreftene som svenske og europeiske økonomier. Blant annet påvirker dette valutakursen, og slik konkurranseevnen til norske bedrifter. Å sette ned renta er medisin. Jeg tror Norge vil få samme medisin som Sverige, bare i mindre dose, sier Hallgeir Kvadsheim.

ADVARER - Når så store rentekutt er nødvendig, betyr det at krisen er større enn antatt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities
ADVARER - Når så store rentekutt er nødvendig, betyr det at krisen er større enn antatt, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities Vis mer

- Ingen grunn til å juble
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen understreker at rentekuttet i Sverige er et svært dårlig signal.
- Dette er ingen gladnyhet, det er en krisemelding. Når renta kuttes så kraftig, mer enn noen hadde signalisert bare for kort tid siden, er det et signal på at situasjonen er verre enn antatt. Derfor er dette utrolig dårlig nytt - når det er nødvendig å kutte renta så mye, så betyr det at krisa er stor, sier Andreasen.

Selv om rentekutt kan bety litt mer penger i den enkeltes lommebok - dersom bankene følger etter, betyr det at norsk økonomi er i svært dårlig stand.

- Å juble for dette blir som om begravelsesbyråene skulle juble over at hele byen er utryddet og alle dør, sier Andreassen.

Avventer situasjonen
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken sier til Dagbladet.no at han synes det er litt for tidlig å spekulere på hvilken betydning dette vil få for den norske styringsrenta.

- I dag er det rentemøte både i Bank of England og i den europeiske sentralbanken. Hva som skjer her vil også få betydning for hva som skjer på neste rentemøte i Norges Bank, sier Mork til Dagbladet.no.

Svenskene framskyndet sitt rentemøte til i dag for å følge resten av Europa. Det samme valgte Svein Gjedrem å gjøre tidligere i høst.

FORVENTER KUTT: Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim forventer at Norges Bank kutter renta med 1 prosentpoeng.
FORVENTER KUTT: Dagbladets økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim forventer at Norges Bank kutter renta med 1 prosentpoeng. Vis mer