Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror gjenåpning går galt

Sveriges tidligere statsepidemiolog, Johan Giesecke, mener at Sverige valgte rett strategi. Dette fordi han tror at det er umulig å unngå at epidemien blusser opp når land skal gjenåpnes.

RASER: 22 svenske forskere går hardt ut mot egen regjering for Sveriges håndtering av coronaviruset. Reporter: Emilie Rydning. Video: CNN / Expressen / Dagbladet TV Vis mer

Mandag starter Norge prosessen med å gjenåpne landet. Sveriges tidligere statsepidemiolog og WHO-rådgiver, Johan Giesecke, spår at konsekvensen av det vil være oppblomstring av epidemien og økende dødstall.

Giesecke mener nemlig at land som har iverksatt strengere tiltak enn Sverige, vil oppleve nye topper i epidemien i forbindelse med gjenåpning.

- Oppblomstring av epidemien vil være en konsekvens av exitstrategiene, sier Giesecke til nettstedet UnHerd.

Sveriges strategi

Nylig erklærte helseminister Bent Høie at Norge har kontroll på epidemien. Videre håper norske helsemyndigheter å lette på tiltakene gradvis uten at epidemien blusser opp igjen. For dersom den blusser opp igjen, «vil mye av verdien av dugnaden gå tapt», mener Helsedirektoratet.

Sverige valgte derimot å gå for mindre inngripende tiltak. De stengte verken skoler eller grenser. Giesecke tror at dette er den lureste strategien fordi han mener at det ikke er mulig å gjenåpne samfunnet uten at epidemien blusser opp igjen.

Dette forklarer han med at land som har iverksatt strenge tiltak, etter hvert må lempe på dem for å se hvordan de påvirker smittespredningen. Dersom lemping av tiltak fører til at smittespredningen øker, så må man gjeninnføre tiltaket og lette på et annet i stedet, mener Giesecke.

- Alle landene må gjøre det på denne måten. Og økende dødstall vil være en konsekvens av å sjekke hvilke tiltak som skal beholdes.

FEIL STRATEGI: Trump vil ikke henge ut noen, men det er liten tvil om at det er Sverige han sikter til. Video: Det Hvite hus / YouTube Vis mer

Spår økende dødstall

Per 17. april var det registrert i underkant av 600 coronadødsfall i Norge, Danmark og Finland til sammen. I Sverige var det registrert 1400 coronadødsfall.

Giesecke mener Sveriges strategi fører til at de opplever flere dødsfall på nåværende tidspunkt, men at det til slutt vil jevnes ut mellom landene.

- Jeg mener at vi ser en vanligvis ganske mild sykdom som skyller over Europa som en tsunami. Alle land håndterer den på hver sin måte, men jeg tror at vi til slutt vil se at det blir veldig liten forskjell på resultatene.

Gjenåpning av Norge

I forrige uke svarte fagdirektør i Helsedirektoratet, Svein Lie, på spørsmål om hva de vil gjøre dersom gjenåpning av barnehager og skoler fører til en oppblussing i epidemien.

- Dersom epidemien blomstrer opp i et område eller i hele landet, så står vi klare til å bruke de verktøyene vi har. For å forhindre at det skjer, så sørger vi for at skoler og barnehager er oppmerksomme på tiltak for å begrense smitterisiko, sa Lie til Dagbladet.

Lie mener at det ikke nødvendigvis vil utvikle seg til full epidemi i Norge. Han sier at Helsedirektoratet anstrenger seg for at Norge blir stående i den fasen av epidemien som vi er i nå.

- Det er ikke slik at fasene nødvendigvis kommer etter hverandre. Fasene illustrerer hvor vi er i utbruddet, og dersom man får kontroll på utbruddet kan man bli stående i samme fase eller gå tilbake til en tidligere fase.

Mulig topp

Lie åpner samtidig for at det kan komme en ny topp.

- Vi må nok være forsiktige ut 2020. Det kan hende at det kommer en ny topp seinere. Det er noen beregninger som tyder på det. Målet er uansett at toppen blir så lav, og så utsatt, at vi klarer å gi behandling til dem som trenger det.

I Helsedirektoratets anbefaling til regjeringen erkjenner de at vi står overfor en periode som kan påvirke epidemiens forløp.

«Det understreker at vi er i en fase av epidemien der endringer i tiltakspakken kan få stor effekt på forløpet av epidemien. Derfor bør det etableres et godt system for overvåking, analyse og modellering av epidemiens utvikling og overvåkning av effekten av tiltakene».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!