Tror gjengkonflikt var motiv for drap på 9-åring

Politiet mener Tyshawn Lee ble lurt inn i en sidegate og skutt av noen som ville ramme faren hans.

SØRGER: Pierre Stokes, faren til den 9 år gamle gutten Tyshawn Lee, får en klem under en lysvake til minne om sønnen, 5. november 2015. Chicago-politiets overbetjent, Garry McCarthy, sier Lee ble lurt fra en park inn i en sidegate, der han ble drept på grunn av farens gjengforbindelser. Stokes nekter for å være i en gjeng. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFP
SØRGER: Pierre Stokes, faren til den 9 år gamle gutten Tyshawn Lee, får en klem under en lysvake til minne om sønnen, 5. november 2015. Chicago-politiets overbetjent, Garry McCarthy, sier Lee ble lurt fra en park inn i en sidegate, der han ble drept på grunn av farens gjengforbindelser. Stokes nekter for å være i en gjeng. Foto: Scott Olson / Getty Images / AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Chicago jakter på den eller de som står bak drapet på 9 år gamle Tyshawn Lee, som ble skutt da han var på vei til bestemorens hus mandag. Lee ble skutt i hodet og ryggen. Politiet jobber ut i fra en teori om at Lee kan ha blitt lurt inn i en sidegate i Chicagos Gresham-nabolag.

Teorien så langt er at Lee ble skutt fordi faren hans, Pierre Stokes, har forbindelser til gjenger i Chicago, og at noen fra én eller flere av disse gjengene ønsket å ramme ham. Det har blitt hevdet at Stokes var involvert i en gjeng som har drept minst to personer, samt såret en beryktet gjengleders mor.

Den 25 år gamle Stokes benekter påstanden om at han er tilknyttet en gjeng, men politiet tror likevel han vet hvem som står bak drapet.

- Avskylig, feigt og ufattelig Drapet har opprørt innbyggerne i Chicago, og føyer seg inn i rekken av en drapsbølge som startet i mai og siden har eskalert. Chicago-politiets overbetjent, Garry McCarthy, kaller drapet for «det mest avskylige, feige og ufattelige lovbruddet» han har opplevd i løpet av de 35 årene han har vært politi, ifølge Washington Post.

McCarthy vil ikke gå i detaljer om hva politiet vet, men oppgir at de er relativt sikre på hvilke gjenger som var involvert i drapet. Politiet har likevel møtt utfordringer i forbindelse med avhør av Stokes, fordi han ifølge dem ikke er villig til å samarbeide.

Stokes reagerer sterkt på dette, og sier at det ikke ville vært nødvendig å drepe sønnen hans for å ramme ham, da han mener at han er lett å finne frem til. Han har også uttrykt bekymring over at politiet prioriterer å avhøre ham, fremfor å finne de som skjøt Lee.

- De er mer bekymret for meg. Hvorfor er dere bekymret for meg, og ikke drapsmannen? sa Stokes ifølge Chicago Tribune, utenfor hjemmet sitt i Auburn-Gresham. 

- Vær så snill å legg ned våpnene, vær så snill. Jeg er bare 26 år. Dette er mitt eneste barn, sa Lees mor, Kayla Lee, ifølge CNN.

Sjelden barn rammes Selv om det har har vært flere voldshendelser i Chicago i år sammenlignet med fjoråret, er det svært sjelden at barn rammes i disse hendelsene. På nettsiden sine har Chicago Tribune statistikk og grafiske fremstillinger av den økte volden i byen. I perioden fra 1. januar 2015 til i dag, 6. november 2015, har 2587 mennesker blitt skutt. Det nøyaktig samme antallet ble skutt i Chicago i løpet av hele 2014. 

Vitner opplyser ifølge CNN at 9-åringen ble skutt da det brøt ut en krangel i sidegaten han var i, men det er usikkert om han var målet for skuddene. På stedet der Lee ble skutt, har det nå blitt laget et lite minnesmerke med kosedyr og en basketball.

Det har blitt utlovet en dusør til den eller de som kan bidra med vesentlig informasjon om hvem som drepte Lee. Kriserespondent Dawn Valenti fortalte CNNs reportere at donasjoner for denne dusøren allerede hadde kommet opp i 20 000 dollar torsdag kveld.

DREPT: Saint Sabina-kirken og andre kirker i området der Tyshawn Lee ble drept utlover en dusør til den eller de som kommer med avgjørende tips om hvem som skjøt 9-åringen i Chicagos Gresham-nabolag mandag denne uken. Foto: Zbigniew Bzdak/Chicago Tribune / TNS
DREPT: Saint Sabina-kirken og andre kirker i området der Tyshawn Lee ble drept utlover en dusør til den eller de som kommer med avgjørende tips om hvem som skjøt 9-åringen i Chicagos Gresham-nabolag mandag denne uken. Foto: Zbigniew Bzdak/Chicago Tribune / TNS Vis mer