Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tror Gro vinner WHO-kappløpet

Mens Gro Harlem Brundtland avslår å vurdere sine sjanser foran valget på leder av Verdens Helseorganisasjon(WHO), er helsedirektør Anne Alvik overbevist om at det blåser Gros vei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-øIkke bare tror jeg hun er den beste av flere gode kandidater, men jeg tror også at hun ligger best an, sier Anne Alvik som er en av de 32 i WHO-styret som skal velge ny toppsjef.

Men til tross for Anne Alviks optimisme vil det bli en uhyre vanskelig oppgave å sikre Gro nok støtte fra den tredje verden til å vinne oppgjøret om stillingen som WHO-direktør. Økt innflytelse til de fattige land på alle nivåer er u-landenes viktigste kampsak i FN-systemet, og alle de seks andre kandidatene til sjefsjobben i WHO kommer fra land i den tredje verden.

-øJeg vil likevel bli veldig skuffet hvis dette ikke går bra, sier Alvik til NRK-Dagsrevyen.

Klart for hestehandel

I Geneve i Sveits samles idag de 32 styremedlemmene i WHO som avgjør valget på ny WHO-sjef. Avgjørelsen skjer ved skriftlig votering tirsdag om en drøy uke. Da skal styret på forhånd ha skåret ned tallet på kandidater fra sju til fem, og hatt timelange intervjuer med hver enkelt av disse fem. Men underveis er det duket for korridorpolitikk, intrigemakeri og hestehandel i lukkede rom.

I kjent stil har Gro lagt opp et heseblesende program. På mindre enn en uke skal hun ha møter og lunsjer med samtlige 32 styremedlemmer.

Mens de øvrige kandidatene er blitt lansert som representanter for sine geografiske regioner, søker Gro å fremstå som en uavhengig kandidat uten tilknytning til noen bestemt geografisk eller politisk blokk. Hennes forkjempere i valgkampen har omhyggelig unngått å presentere henne som representant for Vest-Europa og USA.

Gros sterkeste utfordrere til direktørjobben arbeider alle innenfor FN-systemet. Tre av dem er ansatt i WHO som regionaldirektører. I dette selskapet fremstår Norges kandidat som den fremste eksponenten for forandring og fornyelse. I tillegg er hun viden kjent for sin arbeidskapasitet, handlekraft og evne til å skjære igjennom.

Dermed er hun sikret støtte fra de vestlige land og alle andre FN-medlemmer som mener at det nå må feies grundig rent i krokene for å gjøre WHO til en effektiv og slagkraftig organisasjon.

    På nettstedet til British Medical Journal kan du si hvem du synes skal bli den neste WHO-direktør? - Men det er WHO-styret som bestemmer i morgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!