Tror Haga vil ri av skattesnusk

Om det viser seg at Åslaug Haga ikke har meldt inn utleieinntekter, spår sentrale partifeller at hun blir i regjeringen. - Historisk, sier Aslak Bonde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Åslaug Haga gikk i går til frontalangrep på pressen under en oppsummering av dette halvåret høydepunkter for Senterpartiets vegne.

- Dette finner jeg meg ikke i, sa Haga, og hevdet det var drevet uredelig journalistikk, sammensausausing av saker og grove overtramp
mot hennes familie.

Hun rundet gråtkvalt av med å fortelle om bleke barn og forlangte at pressen skulle holde seg unna tunet på gården i Ås. Dagbladet.no kjenner til at talen var planlagt med klarert med flere i Sp-ledelsen.

- Ingen toppolitiker har noen gang gitt så klar uttrykk for hva de mener, instruert pressen i hvordan de skal arbeid, sagt at den skriver mot bedre vitende - og deretter blitt sittende, sier redaktør for Politiskanalyse.no, Aslak Bonde til Dagbladet.no.

Og det kan bli flere runder i ringen.


Vil ri av eventuell skattesnusk 

I et brev til Aftenposten og Dagens Næringsliv skrev Haga at «Det er innrapportert og betalt skatt for leieinntektene fra alle leietagere i stabburet. Vi har pr. i dag ikke tilgang til dokumentasjon for alle leieinnbetalingene tilbake til 2002. Vi vil gå gjennom våre papirer og innhente kopi av kontoutskrifter.»

På gårsdagens presse-

JORDBÆRFEST: Senterpartiets leder og Olje- og energiminister Åslaug Haga spiser jordbær sammen med samferdselsminister Liv Signe Navarsete under Sps oppsumering av våren i går. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET
JORDBÆRFEST: Senterpartiets leder og Olje- og energiminister Åslaug Haga spiser jordbær sammen med samferdselsminister Liv Signe Navarsete under Sps oppsumering av våren i går. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET Vis mer

konferanse ville ikke statsråden svare bekreftende på spørsmål om hun var sikker på at all skatt for den ulovlige utleievirksomheten i Stabburet på hjemgården i Ås var betalt.

Sentrale kilder i partiet sier til Dagbladet.no at Haga vil ri stormen av dersom det avdekkes at hun og ektemannen Bård Hopland har begått skatteunndragelse.

- Da må hun rydde opp. Dette handler om å være ærlig. Har hun unndratt skatt, så må hun rydde opp, sier en sentral kilde i Senterpartiet.

Etter først å ha lagt seg flat etter flere tabber denne våren, valgte Haga i går å ta et oppgjør med dem som kritiserer henne. Hva som skjer om det kommer en ny avsløring vil ingen spå, men håpet er at stabbursaken ikke skal være slutten på visa for Hagas liv i regjeringen.

- Hun behøver jo ikke gå selv om ikke alt er betalt. Det er på samme måte som med utleien av stabburet. Det handler om å rydde opp.

Vil stå oppreist

Flere journalister kontaktet redaksjonene under pressekonferansen for å forberede desken på at nok en statsråd i den rødgrønne regjeringen ville gå over i historien.

Men Åslaug Haga, som brakte Senterpartiet fra borgerlig til sosialistisk side i politikken, og dermed kunne danne den første flertallsregjeringen siden Willoch i 1983, lot seg ikke vippe av pinnen. Hun ble sittende.

- Jeg kan ikke forstå at jeg har gjort noe jeg ikke kan stå oppreist for, avsluttet hun.

Haga mener at hun det siste halvåret har vært straffet i flere saker fordi hun er ærlig, ikke fordi hun har snakket usant eller brutt lover og regler. Bonde mener kommunikasjonsfaget kan endre seg som konsekvens av Hagas oppgjør, dersom hun går seirende ut av kampen.

Partiet avgjør? 

Senterpartiets regjeringstid er betraktet som en suksess, ut i fra politiske resultater. Ofte er Sps løsning et kompromiss i stridsspørsmål mellom Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Haga avviste ikke at det kan komme flere avsløringer. Men det er ikke et stort press fra eget eller andre regjeringspartier om at hun må gå av. Som partileder er hun en av de viktigste medlemmene av Jens Stoltenberg regjering. Haga sa tirsdag til VG at det var opp til partiet om hun skulle fortsette som statsråd.

Politisk analytiker Aslak Bonde tror hun kan lykkes i strategien med å ta konfrontasjonslinjen overfor pressen.

- Hun skyter på noen med lavere status enn seg selv, nemlig journalister. Haga tar kampen fra posisjonen som politiker, ikke ekspolitiker. Det er historisk - helt nytt, sier Bonde.