Tror han blir frikjent

NOKAS-dømte Dan Pettersen setter sin lit til Lars-Erik Andersens nye politiforklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Stavanger tingrett ble Pettersen dømt til fengsel i 15 år. Dommerne fant det bevist at Pettersen hadde vært med på å utføre selve ranet på Domkirkeplassen.

Pettersen forklarer at han leide ut huset sitt i Stavanger sentrum til David Toska, og at det ble lagret ransutstyr i leiligheten. Ifølge Pettersen kom han tilbake til leiligheten kort tid etter ranet om morgenen 5. april 2004, og fant da et av de to ranslagene der.

Johnny Thendrup satt skutt på kjøkkenet.

I et intervju med Dagbladet etter at tingrettsdommen var falt, sa Pettersen for første gang at han fikk penger etter ranet, og at pengene var betaling for å «holde kjeft» om det han hadde sett. Pettersen fasthold at han ikke var med på selve ranet.

Ranslaget

Advokat Brynjar Meling, som skal være førsteforsvarer for Pettersen i Gulating lagmannsrett i høst, sier at klienten hele tida har sagt at han håpet at den eller de som tar bladet fra munnen i NOKAS-saken, forklarer at han ikke var med på ranslaget.

-  Frykter du ikke for ny politiforklaring i forhold til Pettersen?

-  Nei, jeg forutsetter at Andersen har kommet med sannheten, og hvis han snakker om andre enn Kjell Alrich Schumann, går jeg ut fra at han frikjenner Pettersen for selve ranet, sier advokat Meling.

 NEKTER SKYLD:  Dan Pettersen ble dømt til 15 års fengsel for NOKAS-ranet. Selv fastholder han at han ikke var med på selve ranet. Foto: SONJA HOLTERMANN
NEKTER SKYLD: Dan Pettersen ble dømt til 15 års fengsel for NOKAS-ranet. Selv fastholder han at han ikke var med på selve ranet. Foto: SONJA HOLTERMANN Vis mer

Forsvareren understreker at han foreløpig bare har kjennskap til Andersens forklaring gjennom media, og at han avventer politiforklaring.

Toska forklarte i tingretten i fjor høst at tiltalebeslutningene i NOKAS-saken ikke var i overensstemmelse med de faktisk forhold. Toska ville imidlertid ikke opplyse hvem dette gjaldt.

DNA-bevis

Politiet knytter også Lars Erik Andersen til ranet av DnBs tellesentral i Oslo på ettersommeren i 2000. Etter det Dagbladet kjenner til, er Andersens DNA funnet på et par solbriller i en bil politiet mener ble benyttet som fluktbil i det ranet med et utbytte på 20 millioner kroner.

Dagbladet kjenner ikke til om Andersen nå også vil forklare seg ytterligere om DnB-ranet.

Andersens tilståelse slo ned som en bombe, da den ble kjent fredag ettermiddag.

Ifølge Dagbladets kilder kom det imidlertid ikke overraskende for politiet at det nettopp var Andersen som valgte å snakke.

Dagbladet har hatt kontakt med kilder i det kriminelle miljøet i Oslo, som lenge har vært overrasket over at Toska valgte å ta med Andersen, fordi han i perioder har hatt store rusproblemer.

SNAKKET UT: Lars-Erik Andersen.