<strong>KRISER:</strong> USA står overfor to kriser: George Floyd-opptøyene og Covid-19-pandemien. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix
KRISER: USA står overfor to kriser: George Floyd-opptøyene og Covid-19-pandemien. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Donald Trump:

Tror han kan utnytte krisa

NTNU-professor Jo Jakobsen sier at presset selvfølgelig øker på president Donald Trump som følge av demonstrasjonene og pandemien. Men han kan utnytte det, mener Jakobsen.

Publisert

Natt til tirsdag ble det på ny demonstrert utenfor Det hvite hus. Politiet skal ha benyttet seg av både tåregass og gummikuler for å fjerne demonstranter.

Fredag kveld ble president Donald Trump ført ned i en underjordisk bunker da demonstranter samlet seg utenfor Det hvite hus. I natt ga han en uttalelse hvor han truet med å mobilisere alle tilgjengelige sivile og militære føderale ressurser, for å slå ned demonstrasjonene.

- Denne krisa øker selvfølgelig presset på president Donald Trump. Men det trenger ikke nødvendigvis å være negativt for ham. Han kan for eksempel vinne på at opptøyene eskalerer i omfang og brutalitet. Dette ved å slå ned på voldsbruk og vandalisme, sier NTNU-professor Jo Jakobsen til Dagbladet.

SKYTER: Her patruljerer i et boligområde i Minneapolis. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

George Floyd

Den siste uka har presidenten måttet håndtere demonstrasjonene som følge av Gregory Floyds død. 46-åringen døde etter at politimannen Derek Chauvin presset kneet mot nakken hans i flere minutter. Chauvin er seinere blitt siktet for drap.

Hendelsen ble filmet og har rettet søkelyset mot politivold mot svarte personer i USA.

Dette kommer på toppen av Covid-19-pandemien, som herjer landet.

- Trump vil sannsynligvis også skyve ansvaret for dette over på delstatene, guvernører eller anarkister. Dette er jo ikke en situasjon han har skapt. Dette har vi også sett ham gjøre i håndteringen av coronaviruset. Nemlig ved å varsle at han vil trekke USA ut av WHO, og sanksjoner mot Kina, sier Jakobsen og fortsetter:

- Det er ikke åpenbart at Trump vil tape på dette. Han er veldig dyktig til å utnytte slike kriser.

STØTTER FOLKET: Sheriff i Genes County, Chris Swanson, viste sin støtte til demonstrantene i sitt politidistrikt. Video: Twitter via AP Vis mer

Twitter-meldinger

I forrige uke truet Trump demonstrantene med at «skytingen starter når plyndringen starter». Meldingen ble flagget av Twitter, som mener at den bryter med deres retningslinjer om glorifisering av vold.

Søndag anklaget Trump venstreradikale for å stå bak demonstrasjonene, og varslet at han vil sette den antifascistiske Antifa-bevegelsen på lista over terrororganisasjoner.

«Disse menneskene er ANARKISTER. Innkall Nasjonalgarden NÅ. Verden følger med og ler av dere og Sleepy Joe. Er dette hva Amerika vil ha? NEI», skrev Trump på Twitter.

Angrep mot mediene

En rekke politifolk og demonstranter er blitt skadd i sammenstøtene de siste dagene. I tillegg skal omkring 5600 demonstranter ha blitt pågrepet. Også journalister skal ha blitt skutt med gummikuler truet med pågripelser av myndighetene de siste dagene.

Trump fulgte opp med nok et angrep mot mediene.

«De dumme mediene gjør alt i sin makt for å nøre oppunder hat og anarki. Så lenge alle forstår hva de egentlig er – dårlige folk med en syk agenda som sprer falske nyheter – så kan vi komme oss gjennom dette og oppnå storhet.»

KJØRER INN I FOLKEMENGDEN: I Minneapolis kunne det endt i katastrofe da en tankbilsjåfør bestemte seg for å kjøre i full fart inn i en svær gruppe på tusenvis av demonstranter. Video: AP Vis mer

Splittende figur

Professor Jakobsen mener at situasjonen skriker etter en mer samlende president.

- Denne situasjonen skriker etter en opptreden fra en samlende statsmann. Det er ikke Trump, og han virker heller ikke interessert i å være det. Akkurat nå virker det som at han ikke vet helt hva han vil, eller hva han skal gjøre, sier NTNU-professoren.

- Donald Trump er splittende og USA er polarisert. Det er selvfølgelig et stort problem for samfunnet. Men det er i den retningen amerikansk politikk har beveget seg.

Rådvill Trump

Også Dennis Goldford, som er professor i statsvitenskap ved Drake University i Des Moines i Iowa, har inntrykk av at Trump for øyeblikket er rådvill.

- Han vet rett og slett ikke hva han skal gjøre, hans første instinkt er å være tøff, sier professor Goldford til NTB.

- Det er farlige og sørgelige tider i USA akkurat nå. Og vi har en nasjonal ledelse som mindre enn halvparten av befolkningen stoler på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer