- Tror han ville vært veldig stolt i dag

Brødrene til krigshelten Trond André Bolle skulle ønske han fikk oppleve tildelingen av Krigskorset.

HELTER: Orlogskaptein Trond André Bolle (midten) er den første siden Den andre verdenskrig som tildeles Krigskorset. Brødrene mener tildelingen også hedrer alle veteraner som gjør en innsats. Bildet er det siste som ble tatt for han sammen med medsoldatene Andreas Eldjarn (t.v), Simen Tokle (over) og Christian Lian (t.h.) mistet livet da kjøretøyet de satt i ble rammet av en kraftig veibombe i Afghanistan. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX
HELTER: Orlogskaptein Trond André Bolle (midten) er den første siden Den andre verdenskrig som tildeles Krigskorset. Brødrene mener tildelingen også hedrer alle veteraner som gjør en innsats. Bildet er det siste som ble tatt for han sammen med medsoldatene Andreas Eldjarn (t.v), Simen Tokle (over) og Christian Lian (t.h.) mistet livet da kjøretøyet de satt i ble rammet av en kraftig veibombe i Afghanistan. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bolle var blant de fire soldatene som ble drept da en veibombe rammet dem vest for Almar bazaar i Sør-Afghanistan 27. juni i fjor.

Han var allerede da innstilt til Krigskorset med sverd for sin innsats som leder for den hemmelige spesialstyrken «Norwegian Special Operations Task Group II» under krigsoperasjoner i de afghanske provinsene Helmand og Uruzgan i 2005 og 2006.

 - Hans personlige mot, vurderingsevne og helhetsforståelse var avgjørende for skvadronens løsning av oppdrag og for at avdelingen kunne returnere med alle i god behold, sa forsvarsminister Grete Faremo da tildelingen ble kungjort i formiddag.

- Veldig stolte Bolle er den første som tildeles nasjonens høyeste utmerkelse for innsats i en annen konflikt enn Den andre verdenskrig. Prosessen for å åpne for nye tildelinger har pågått i flere år, og først i desember i fjor var de siste hindrene ryddet av veien for å hedre innsats i nye konflikter og operasjoner.

- Vi er veldig stolte over det han oppnådde, og at han nå er tildelt Krigskorset. Men det bringer dessverre ikke gutten tilbake, sier broren Svenn Erik Bolle.

Bolle vokste opp i Vestby, der faren og hans tre eldre brødre samlet seg etter at tildelingen ble kungjort i dag.

Brutalt - Det har jo tatt lang tid, og vi skulle ønske han selv fikk oppleve dette. Men at det har tatt så lang tid er noe vi har lagt bak oss. Nå er vi bare stolte, sier broren til Dagbladet.

Trond André Bolle ble omtalt som Norges beste soldat med over 70 måneder i utenlandsoperasjoner, og var «superhelten» som smuglet Skah-barna ut fra Marokko. Men hans mot og eksepsjonelle lederegenskaper var en dyp forsvarshemmelighet frem til tragedien som rammet i fjor sommer. Da ble hele Norge kjent med orlogskapteinen, som bare de aller nærmeste og medsoldatene visste hva drev med.

- Selv om vi visste hva han utsatte seg for, trodde vi aldri at tragedien skulle ramme oss. Jeg tror alle som har mistet noen som er nær kan skjønne hva vi føler. Og vi mistet Trond på en veldig brutal måte, sier Svenn Erik Bolle til Dagbladet.   

Beskjeden soldat Han forteller at Krigskorset har vært samtaleemne i familien nesten hver dag siden broren ble drept.

- Vi er veldig stolte over det han oppnådde, og at han nå er tildelt Krigskorset. Men det bringer dessverre ikke gutten tilbake.  

Han tror broren selv ville vært veldig beskjeden. Hjemme i Østre Toten hadde han en egen stue som fikk navnet Trondstua. Der står hans andre utmerkelser og båreflagget i dag, sammen med flaskene cognac som han kjøpte med seg fra utenlandsreisene.

TILDELT: Grete Faremo holdt en markering på Akershus slott i dag like etter at Hans Majestet Kongen i statsråd tildelte Krigskorset til Trond André Bolle. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
TILDELT: Grete Faremo holdt en markering på Akershus slott i dag like etter at Hans Majestet Kongen i statsråd tildelte Krigskorset til Trond André Bolle. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Han ville nok satt seg inn der med et glass cognac, og reflektert litt, tenker jeg. Det som er helt sikkert er at han ikke hadde lagd like mye oppstyr som det er blitt i dag. Det er slik kulturen er blant disse karene. De er ikke begeistret for oppmerksomhet, ler broren.

Til alle veteraner Familien mener tildelingen er noe som bør glede alle soldater som har gjort en innsats, og håper Trond André Bolle har åpnet for at flere helter blir hedret.

- Dette er ikke bare en anerkjennelse av Trond, men noe som betyr mye for alle veteranene og den innsatsen de gjør i dag. Trond var ikke den som skrøt av det han drev med. Men innerst inne tror jeg han ville vært veldig stolt i dag, sier broren.