Tror hav og land vil stige omtrent like mye

Ingen fare for at Operaen vil stå under vann om hundre år, mener professor.

DRUKNER IKKE: Operaen ligger trygt tross klimaendringer og stigende hav, mener professor Willy Fjeldsgaard.
Foto: Steinar Buholm /Dagbladet.
DRUKNER IKKE: Operaen ligger trygt tross klimaendringer og stigende hav, mener professor Willy Fjeldsgaard. Foto: Steinar Buholm /Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Det er ingen fare for at Operaen vil stå under vann om hundre år. I Oslo-området vil man ikke merke at havet stiger, mener professor.

Landet hever seg nemlig samtidig.

Vi har altfor dårlig kunnskap om hvor mye havet eventuelt vil stige, mener professor Willy Fjeldsgaard, som er tilknyttet forskningssenteret Iris i Stavanger. Han har studert fenomenet landheving. Det betyr at land og fjell blir bitte litt høyere hvert år.

Landet i Oslo-området vil heve seg med 5 millimeter i året. Om hundre år vil Oslo ligge 50 centimeter over dagens havnivå, og vi vil ikke merke at havet stiger tilsvarende.

Det er vel og bra å være føre var i klimakampen. Men bruk ikke penger på å heve kaianlegg, advarer forskeren, ifølge NRK.

Andre steder i landet vil vi merke havstigning bedre. Rundt Trondheim hever landet hver seg 3-4 millimeter i året, og Rogaland mindre enn 1 millimeter.

Rapporter som viser at havet stiger raskere enn tidligere antatt ble lagt fram mandag. Fjeldsgaard mener rapportene er mangelfulle. Blant annet tar de ikke nok hensyn til geologi.

- Min beste gjetning er at vi kan få en havnivåstigning på mellom nesten ingenting og 1 meter, sier han.

(NTB)